Hlavní obsah

Prymula: Za týden začne plošné testování u těch nejzranitelnějších

Foto: Getty Images

Pro seniory a chronicky nemocné platí zvýšené riziko horšího průběhu covidu-19. (ilustrační foto)

Reklama

Koronavirus stále rychleji proniká mezi ohrožené skupiny obyvatel. Vláda se chce nově více zaměřit na personál domovů pro seniory.

Článek

Aktuální data okolo koronavirové epidemie v Česku ukazují na nepříznivý trend – nakažených seniorů ve věku nad 65 let přibývá, mnoho clusterů přitom vzniká v domovech důchodců a dalších sociálních zařízeních. Nákaza se přitom šíří nejen mezi klienty, ale i mezi těmi, kdo o ně pečují.

Právě na personál domovů pro seniory se chce vláda nyní zaměřit. „Plošné testování v domovech seniorů bude nastaveno od příštího týdne,“ potvrdil v pondělí pro Seznam Zprávy odcházející ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Dodal, že se k testování využijí antigenní testy, které jsou levnější a rychlejší variantou než běžný PCR test. Právě pro tento účel testy doporučuje i Společnost pro lékařskou mikrobiologii.

V domovech pro seniory už nyní platí zákaz návštěv a další režimová opatření. Vláda už dříve nařídila, aby například měly oddělené prostory pro klienty s covidem. Vyčlenit mají v takovém případě i personál. Pravidelně se má také sledovat zdravotní stav seniorů a dodržovat přísná hygienická opatření.

Plošné testování domovů pro seniory už v září zvažovala Praha, tehdy ale nebyly antigenní testy dostupné jako nyní a Prymula takové testování metodou PCR zavrhl.

„Plošné testování zatím není namístě. Možnosti, jak zamezit vstupu onemocnění do domovů pro seniory, ale hledáme. Kapacitně – pokud bychom používali testy na bázi PCR – tak bychom nebyli schopni tuto kapacitu dedikovat zbytku republiky, protože je potřebujeme na místě, kde je to v tuto chvíli nezbytné. Ale připravují se a už jsou aplikována různá režimová opatření,“ popsal tehdy ministr.

Foto: MZČR, ÚZIS

Počet pozitivně testovaných seniorů se v říjnu prudce zvýšil.

Důvod k obavám

Před rychlým pronikáním nákazy k nejzranitelnějším varoval šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek už před pár týdny. Upozornil přitom na tvorbu velkých clusterů nakažených právě v sociálních zařízeních. Nákaza se ale dostává i k seniorům mimo ně. To vše je podle něj zárukou budoucího tlaku na nemocniční systém a důvodem, proč počítat se skokovým nárůstem hospitalizací.

O to znepokojivěji působí aktuální data Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

V období mezi 1. a 24. říjnem bylo s koronavirem pozitivně diagnostikováno 29 842 lidí ve věku nad 65 let a více. Pro srovnání – za celé období od března do konce září to bylo 8075 lidí v této věkové kategorii.

Reklama

Doporučované