Hlavní obsah

Stát si nechal srovnat testy na covid. Seniorům poslal ten, který nezkoumal

Foto: Shutterstock.com

Studii na srovnání antigenních testů zadalo Ministerstvo zdravotnictví ještě pod vedením Romana Prymuly.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví v říjnu zadalo studii na srovnání pěti různých antigenních testů na covid-19. Podle zjištění Seznam Zpráv však mezi zkoumanými typy chybí test od firmy Abbott, který vláda rozeslala do domovů seniorů.

Článek

V Česku se spouští menší revoluce v testování na covid-19. Ministr Jan Blatný oznámil, že od 4. prosince začne plošné testování učitelů, v druhé polovině měsíce se budou moci všichni lidé otestovat zadarmo.

Přechod na masové testování je možný díky širšímu nasazení rychlých testů s antigenní metodou, která je levnější a rychlejší než dosud převažující metoda PCR. Antigenní testy jsou však také méně spolehlivé.

Tento čtvrtek budou oznámeny výsledky analýzy, která hodnotila spolehlivost antigenních testů od pěti různých dodavatelů. Studii, kterou si v říjnu zadalo Ministerstvo zdravotnictví, zpracovali odborníci z krajské nemocnice v Karviné a ostravského zdravotního ústavu.

Mezi pěticí zkoumaných testů však chybí právě ten, který se začal používat v první vlně plošného testování v domovech seniorů a v dalších sociálních zařízeních po celém Česku. Jedná se o výrobek Panbion Covid-19 Ag Rapid Test Device od amerického výrobce Abbott.

„Tento produkt nebyl zařazen do studie provedené na našem pracovišti, takže se k tomu nemohu vyjádřit,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv Hana Zelená, která vede oddělení virologie ostravského zdravotního ústavu.

Další podrobnosti o zkoumaných testech tato odbornice na antigenní testy nechtěla uvést s odůvodněním, že studie ještě nebyla zveřejněna.

Testy na covid-19 od firmy Abbott vybrala v říjnu za nejasných okolností vláda. Konkrétně šlo o dva miliony kusů těchto testů, které údajně byly na skladech. Výrobek od americké společnosti sice splňuje vládou stanovená kritéria citlivosti a senzitivity testu, nikdo z vládních míst ale dosud nevysvětlil, proč byl vybrán právě tento výrobce.

Roman Prymula, který byl v říjnu ministrem zdravotnictví, nevidí ve výběru testů pro srovnávací studii problém.

„Studie měla obecně zjistit, jestli je možné antigenní testy používat a zda jejich citlivost v praxi odpovídá komerčním údajům výrobců,“ odpověděl Prymula na dotaz Seznam Zpráv, proč ministerstvo v říjnu nezahrnulo do studie výrobek americké firmy.

Prymula původně prosazoval plošné testování celé populace, podobně jako to zorganizovala slovenská vláda. Právě Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj a Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě byly původně vybrány, aby vypracovaly pro plošné testování metodiku. Rozhodující byly zkušenosti těchto institucí s masovým testováním horníků při epidemii koronaviru v těžební společnosti OKD.

Na hromadné testování jsou vhodné právě antigenní testy, kromě relativně nízké ceny za kus kolem 150 korun s DPH mají výhodu hlavně v rychlém výsledku, třeba už do 15 minut po odběru.

Studie, kterou odborníci představí na čtvrteční tiskové konferenci, je založená na analýze více než 1300 vzorků. Srovnávalo se pět různých antigenních testů a alternativní metoda PCR při odběru ze slin. Výsledky se porovnávaly se stávající metodou PCR, založené na odběrech z nosohltanu.

U testů se rozlišují dva klíčové parametry - citlivost (senzitivita) a specifita.

„Pojem citlivost testu nám říká, jaký podíl ze vzorků, které mají mít správně pozitivní výsledek, vyhodnotí tento test jako pozitivní. Specificita naopak znamená, jaký podíl vzorků, které mají mít správně negativní výsledek, vyhodnotí tento test jako negativní,“ vysvětlila viroložka Hana Zelená.

Obě hodnoty se vyjadřují v procentech. Ve vládním usnesení z 2. listopadu, které upřesnilo podmínky antigenních testů pro plošné nasazené v sociálních zařízeních, byla minimální citlivost testu stanovena na 90 procent a specifita na nejméně 97 procent. Do těchto podmínek se - papírově - vešel i zmíněný test Panbion od Abbottu, který uvádí citlivost více než 93 procent a specifitu přes 99 procent.

Podle viroložky Hany Zelené je však problém, že není vždy jasné, jak by daný vzorek měl vyjít správně. „Ideální srovnávací metoda by měla být taková, která dává vždy správný výsledek. Taková však neexistuje. Hodnoty senzitivity i specificity se mohou významně lišit, podle toho, jakou metodu zvolíme jako srovnávací a také podle toho, jaké vzorky do srovnání použijeme,“ dodala.

U antigenních testů většina laboratoří jako srovnávací metodu používá PCR. V tomto srovnání antigenní testy vždy vycházejí jako méně citlivé. Podle viroložky Zelené to ale vyplývá z rozdílného charakteru těchto testů. „Pomocí PCR se zjišťuje přítomnost určitých úseků virové ribonukleové kyseliny. Antigenní testy naproti tomu zjišťují přítomnost určitých bílkovinných struktur na povrchu virové částice, které označujeme jako antigeny,“ uvedla expertka.

Právě na takovém srovnání antigenních testů s PCR testy byla založena říjnová studie, kterou provedly Ústav lékařské mikrobiologie 2. Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol na vzorku téměř 600 lidí. Motolská nemocnice Seznam Zprávám potvrdila, že pod označením „Antigenní test 1“ byl zkoumán výrobek Panbion od firmy Abbott. Jeho senzitivita vyšla jen na zhruba 70 procent.

Podle některých kritiků však motolská nemocnice účelově zdůraznila jen některé aspekty testů.

Jiná studie na větším vzorku, kterou zhruba ve stejné době představila Univerzita v Ženevě, nicméně došla u antigenního testu od Abbottu k citlivosti přes 85 procent a specifitě dokonce 100 procent.

V praxi se postupuje tak, že pokud antigenní test ukáže nákazu, provede se vzápětí pro potvrzení test metodou PCR. Tento přístup se na doporučení odborníků uplatňuje i při plošném testování v sociálních zařízeních.

Reklama

Doporučované