Hlavní obsah

Babiš a Hamáček jedou prezidentovi rozmluvit jeho slavnost, Hrad žádá výjimku

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále, 28. říjen 2019.

Reklama

aktualizováno •

Pražský hrad se navzdory čím dál komplikovanější situaci s epidemií koronaviru stále nevzdal plánu na uspořádání tradičního ceremoniálu ke svátku 28. října.

Článek

I když se Česko připravuje na další vlnu krajních opatření, které výrazně omezí život obyvatel republiky, prezidentovo okolí na Pražském hradě stále připravuje oslavu státního svátku 28. října.

Na ni jsou obvykle do Vladislavského sálu pozvány stovky hostů.

Ani dramaticky rostoucí počet nakažených doprovázený stoupajícími počty obětí koronaviru, nezměnil zatím postoj Hradu, který chce ceremoniál spojený s předáváním státních vyznamenání navzdory situaci uspořádat.

Vládní představitelé ale mají opačný názor. „My (s premiérem Andrejem Babišem, pozn. red.) dnes jedeme k panu prezidentovi do Lán a budeme s ním o tom hovořit. Podle mého názoru by se to konat nemělo,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček serveru iDnes.

Hrad zatím dělá kroky, aby událost proběhla podle původního plánu - tedy s osobní přítomností pozvaných. Před několika dny kvůli tomu oslovil kancléř Vratislav Mynář hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. A když vláda zastavila pořádání jakýchkoli akcí, zavřela restaurace a tvrdě omezila společenské kontakty občanů, chce Hrad podle zjištění Seznam Zpráv dostat výjimku z vládních nařízení.

Tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví oznámilo, že věc předalo k posouzení úřadu pražské hygieničky Zdeňky Jágrové.

„Následně ministerstvo zváží, zda konání této události povolí. Pokud by rozhodnutí bylo kladné, proběhne akce za velmi přísných protiepidemických opatření,“ uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu, jehož momentální ministr Roman Prymula by měl podle dřívějšího sdělení prezidenta patřit mezi vyznamenané.

Zda se výjimka Hradu má udělit, nedokázal odpovědět ani premiér Babiš.

Odpověď na přímou otázku přesměroval nejprve na ministra zdravotnictví. Na opakovaný dotaz - zda případné povolení slavnosti nesníží důvěru občanů ve vládní nařízení a jejich ochotu je plnit - zakončil odpověď slovy: „Nedokážu teď odpovědět.“

Ministr zdravotnictví Prymula se ve věci hradní slavnosti zbavil odpovědnosti s připomenutím, že patří mezi vyznamenané a nechce být nařčen z osobních zájmů. Odkázal proto rozhodnutí na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.

Z jeho řeči však vyplynulo, že se s povolením ceremoniálu spíše počítá. Prymula totiž mluvil také o tom, že se na Hradě zvažuje omezení počtu účastníků - například v tom, že by se nemohli účastnit rodinní příslušníci členů vlády a podobně.

Hrad zatím na otázky spojené s pořádáním slavnosti v čase epidemie odpovídá opatrně.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pondělí pro Seznam Zprávy jen uvedl známou informaci, že o přípravě ceremoniálu se ještě jedná. Z jeho odpovědi však plyne, že Hrad se možnosti ceremoniál uskutečnit, zatím nevzdal.

„Uvažujeme tak, aby se slavnost mohla konat,“ napsal Seznam Zprávám Jiří Ovčáček.

„Klíčové je zachování slavnostního večera ve Vladislavském sále. Musíme však při organizaci vycházet z aktuální epidemiologické situace,“ uvedl mluvčí už minulý týden.

Prezident Zeman před několika dny v televizi Prima popsal, jak je pro něj důležité, aby se slavnost s předáváním vyznamenání uskutečnila.

„Budu doslova prosit, aby byl zachován svátek 28. října, i když v omezeném režimu,“ prohlásil prezident. Podle něj by bylo zrušení oslav kvůli koronaviru zbabělostí a ostudou.

Jinak ale situaci vidí ministr kultury. „Myslím, že bychom neměli chodit na žádné takové akce, jako je na Hradě 28. října, a další,“ prohlásil v pondělí v České televizi Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Počet lidí, kteří zemřeli s koronavirovou nákazou, překonal v pondělí v Česku hranici tisíce obětí. Za prvních dvanáct dní října přitom podlehlo už více nakažených než za celý minulý měsíc.

Reklama

Doporučované