Hlavní obsah

Prymulova tajná akce má dohru. U soudu leží žaloba proti vládě

Foto: vlada.cz

Po nositeli nejvyššího státního vyznamenání zbyl na ministerstvu problém.

Reklama

Seznam Zprávy odhalují další okolnosti lobbingu, který tajně poskytl Roman Prymula jako náměstek ministra zdravotnictví soukromé společnosti Praha Vaccines, když chtěla v Česku udělat mnohamiliardový byznys s vakcínami.

Článek

Po více než tříleté éře Romana Prymuly na Ministerstvu zdravotnictví zůstal problém, který - když to nedopadne dobře - může přijít státní pokladnu až na miliardy korun.

Jak Seznam Zprávy v pondělí uvedly, Roman Prymula před dvěma a půl lety napsal jako náměstek ministra tajně dopis do sídla Světové zdravotnické organizace, v němž lobboval za obchodní zájmy soukromé společnosti Praha Vaccines.

Bez vědomí tehdejšího ministra zdravotnictví a dalších kompetentních činovníků ministerstva WHO oznamoval, že zmíněná společnost má veškerá oprávnění pracovat s nebezpečnými viry (že má status Polio Essential Facility) a může vyrábět v České republice vakcíny proti dětské obrně.

A i když jeho pravdě neodpovídající tvrzení uvedl čtvrt roku poté u WHO na pravou míru ministr Adam Vojtěch, může mít kauza Prymulova lobbingu dohru u soudu.

A není vyloučeno, že České republice hrozí v tomto případě arbitráž.

Loni totiž o výrobě vakcín proti dětské obrně rozhodovala Bezpečnostní rada státu i vláda. A rozhodla, že v továrním komplexu firmy Praha Vaccines, která dnes patří společnosti Novavax, se žádné vakcíny proti obrně dělat nebudou.

„Vláda ČR neschvaluje určení závodu společnosti Praha Vaccines a. s. v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy jako ‚Polio Essential Facility‘,“ stojí v rozhodnutí vlády.

Tím ambiciózní projekt, který dostal rok před tím výše popsanou podporu ministrova náměstka Prymuly, skončil.

Jenže skupina Praha Vaccines vládu a Ministerstvo zdravotnictví poté zažalovala. A jedním z argumentů je právě Prymulův dopis.

V žalobě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, se píše: „Legitimní očekávání žalobce bylo mimo jiné založeno na dopise ministerstva adresovaném WHO ze dne 22. května 2018, kterým prof. Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči, informuje WHO o existenci žalobce jako o ‚Polio Essential Facility‘ v České republice.“

A uveden je i důkaz: dopis od ministerstva pro WHO GPEI ze dne 22. května 2018.

V překladu: někdejší náměstek ministra, který se dokonce letos stal na třicet dnů členem vlády, vyrobil před dvěma lety klíčový důkaz pro žalobu, která dnes proti vládě a Ministerstvu zdravotnictví míří.

+4

Ministerstvo zdravotnictví v současné době nechtělo žalobu komentovat.

„Ministerstvo podalo Městskému soudu v Praze své vyjádření a navrhlo v něm zamítnutí žaloby. S ohledem na právní opatrnost z důvodů probíhajícího soudního řízení se nebude k podrobnostem svého dalšího právního postupu vyjadřovat,“ uvedlo.

Podle názoru právníků - ačkoli je zatím sice předčasné cokoli předjímat - není vyloučeno, že Česku hrozí arbitráž.

„Je klidně možné, že se zahraniční investor bude případně domáhat náhrady škody za zmařené investice - a v tomto případě by šlo o miliardy,“ uvedl pro Seznam Zprávy advokát Petr Toman.

Jak se firma Praha Vaccines k lobbovacímu dopisu bývalého náměstka Prymuly do WHO dostala, je jednou ze záhad tohoto příběhu.

Ředitel firmy na žádosti o rozhovor nereagoval a Roman Prymula o kauze lobbingu pro Praha Vaccines odmítá s redakcí komunikovat.

„O žádné žalobě nevím a nebudu vám odpovídat,“ napsal Prymula v SMS zprávě. Jak se jeho dopis do rukou žalující strany dostal, nevysvětlil ani on, ani firma Praha Vaccines jako žalobce. „Bez souhlasu klienta vám nemohu žádné informace podávat,“ sdělila advokátní kancelář, která firmu zastupuje.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, Roman Prymula na dotazy redakce přiznal pouze autorství dopisu a zbytek odpovědí odbyl sdělením, že jeho vyjádření přijde poté, co bude kauza zveřejněna.

Na sociální síti Twitter však pouze napsal, že svůj postup ve věci dopisu považuje za standard.

„Dopis je standardní komunikace náměstka. Reagoval jsem na řádně podanou žádost výrobce vakcín, která přišla datovou schránkou. Nic nebylo utajováno - a ani nebylo potřeba,“ uvedl Prymula.

V kontextu žaloby a jejího dalšího osudu je důležité zmínit, že firma Praha Vaccines (Novavax) není v případě výroby vakcín v Česku ze hry.

Místo vakcín proti dětské obrně může však v nynější době jít o vakcíny proti koronaviru.

Když totiž Novavax nedávno koupil s Praha Vaccines výrobní komplex v Bohumili u Prahy, Roman Prymula se s premiérem Babišem osobně účastnil jednání o produkci anticovid vakcín, o niž tato americká společnost usiluje.

Podle zdrojů redakce se navíc Roman Prymula, který je od pondělka opět poradcem u premiéra Babiše, o osud výroby zajímal, když se koncem září stal na měsíc ministrem zdravotnictví. Přesněji záleželo mu na tom, zda úřady pro Novavax pracují, jak mají.

„Ministra Prymulu jsme informovali, že se společností Novavax jednáme o povoleních na výrobu vakcín proti koronaviru. Ministr vzal telefon a ověřoval si to,“ sdělil Seznam Zprávám zdroj obeznámený s případem.

Za Novavax lobbuje Česká republika i v Evropě.

Redakce Seznam Zpráv má k dispozici tzv. instrukci Ministerstva zdravotnictví z 11. září 2020. Píše se v ní, aby Česká republika prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví doporučovala zařadit Novavax na evropský seznam šesti farmaceutických firem, od nichž pak členské státy Evropské unie mohou vakcíny nakupovat. Kdo z ministerstva s doporučením podporovat Novavax přišel, resort zdravotnictví dosud nevysvětlil.

Jde o byznys v řádu stovek milionů korun. Podle Evropské lékové agentury jsou zatím na seznamu firmy, které jsou ve vývoji proticovidových vakcín nejdál. Novavax to není.

Reklama

Doporučované