Hlavní obsah

PSA Group kupuje Opel a Vauxhall. Automobilky se dohodly na obchodu za 2,2 miliardy eur

PSA Group kupuje Opel a Vauxhall, ve Francii panují obavy o pracovní místa.

 

Reklama

Společnost General Motors ztratí zastoupení na evropském trhu. Zveřejněné informace o zisku z loňského roku ale ukázaly, že pro ni bylo ztrátové.

Článek

Francouzská automobilka PSA Group koupí ztrátovou evropskou divizi americké automobilové skupiny General Motors za 2,2 miliardy eur (59,5 miliardy Kč). Transakcí, kterou obě společnosti oznámily dnes v Paříži, vznikne evropská automobilová dvojka za německou skupinou Volkswagen.

Spojená společnost bude chtít vyrábět ročně přes pět milionů vozů ročně. Hlavní součástí evropské divize GM je německá automobilka Opel, v Británii vyrábí vozy jeho sesterská značka Vauxhall.

GM v Evropě zaměstnává kolem 38 000 lidí, z toho zhruba polovinu v Německu. V Británii má GM asi 4500 zaměstnanců.

Mezi politiky a spolky z Německa a Velké Británie, kde má General Motors své výrobny, vyvolal potenciální obchod obavy - PSA Group, kterou vlastní ze 14 % francouzský stát, by totiž podle nich mohla snížit počet pracovních míst mimo Francii.

General Motors prodejem Opelu a Vauxhallu přijdou o zastoupení v Evropě. Na začátku tohoto roku společnost zveřejnila informace o prodeji aut na evropském trhu - znamenal pro ni ztrátu ve výšce více než 250 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované