Hlavní obsah

Investigativní novináře Slonkovou, Kmentu a Kroupu vyšetřuje GIBS

„Pácháte trestnou činnost, podal jsem na vás trestní oznámení,“ řekl Andrej Babiš loni v říjnu autorům Zvláštního vyšetřování Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Generální inspekce bezpečnostních sborů, která spadá přímo pod premiéra v demisi Andreje Babiše, se v posledních týdnech zaměřila na práci investigativních novinářů. Reportéři Sabina Slonková, Jaroslav Kmenta a Janek Kroupa jsou přesvědčeni, že jde o účelový krok, který má za cíl odhalit zdroje jejich informací.

Článek

„Tato vyšetřování nás a naše zdroje mají kromě jiného znejistit, zastrašit či odradit od další práce,“ uvádí trojice investigativních reportérů ve společném prohlášení, které v přiloženém dokumentu nyní zveřejňují Seznam Zprávy.

Sabina Slonková musela na výslech kvůli textu z loňského srpna, který se týkal policejní žádosti o vydání poslance Andreje Babiše k trestnímu stíhání za kauzu Čapí hnízdo. Janka Kroupu si na GIBS předvolali kvůli jeho informacím o anonymním twitterovém účtu Julius Šuman, na němž byly zveřejněny tajně pořízené Babišovy nahrávky. Jaroslava Kmentu zase vyslýchali kvůli spisu Krakatice, na který se naposledy odvolával při psaní své knihy Boss Babiš.

Své zkušenosti s výslechy popisují všichni novináři, jichž se vyšetřování týká, ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se kromě toho začala zabývat i několika reportážemi ze seriálu Seznamu Zvláštní vyšetřování, které se rovněž dotýkaly Andreje Babiše.

Text společného prohlášení investigativních novinářů Slonkové, Kmenty a Kroupy.

Vyšetřování novinářů potvrzuje tiskový mluvčí GIBS Ivo Mitáček. „Objevily se nové informace, kterými se zabýváme. V tuto chvíli je není možné komentovat, protože probíhá aktuální trestní řízení - a to je v neveřejné fázi,“ říká Mitáček.

V rozhovoru, který je rovněž součástí videoreportáže, dále uvádí, co všechno může GIBS proti novinářům použít, zda se případ může rozrůst i o další reportéry a jak dlouho může prověřování trvat.

Reklama

Doporučované