Hlavní obsah

Psali o Rohinzích, teď novináře Reuters v Barmě vězní. Viní je, že porušili státní tajemství

Dva barmští novináři pracující pro agenturu Reuters zůstávají ve vazběVideo: AP

 

Reklama

„Dělali jsme jen svou práci, pracovali jsme jako novináři a žurnalistickou etiku jsme neporušili,“ řekl jeden ze zatčených novinářů při převozu k soudu.

Článek

Barmský soud prodloužil vazbu dvou místních novinářů pracujících pro agenturu Reuters, kteří byli v Barmě zatčeni před dvěma týdny. Informovala o tom dnes agentura AP. Soud má začít 14. ledna. Novináři, proti jejichž zatčení protestovali zástupci EU, OSN i USA, jsou obviněni z porušení státního tajemství a hrozí jim až 14 let vězení. Oba psali o tématu uprchlíků z muslimského menšinového etnika Rohingů.

„Dělali jsme jen svou práci, pracovali jsme jako novináři a žurnalistickou etiku jsme neporušili,“ řekl jeden ze zatčených při převozu k soudu.

Novináři Wa Lone a Ťjo Sou U byli zatčeni 12. prosince kvůli tomu, že údajně získali informace a důležité tajné dokumenty od policistů, kteří působí v barmském Arakanském státě. V tomto státě na západě Barmy vypukly koncem srpna střety mezi Rohingy a barmskou armádou.

Násilnosti v Arakanském státě začaly poté, co skupiny Rohingů zaútočily na policejní stanice. Armáda pak zahájila v oblasti operaci, během níž podle svědků vojáci zabíjeli civilisty a vypalovali celé rohingské vesnice. Armáda tvrdí, že většina zabitých Rohingů byli „teroristé“. Před násilnostmi uteklo do sousedního Bangladéše na 646 tisíc Rohingů. Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna operace barmské armády proti Rohingům nese známky genocidy.

Reklama

Související témata:

Doporučované