Hlavní obsah

Psi a kočky trpí ve válkách a přírodních katastrofách podobně jako lidé. Kdo se o ně postará?

Ve válkách umírají i zvířata. Na rozdíl od lidí ale nemají hlas, aby žádala o pomoc.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Válečné konflikty dopadají i na zvířata. Na Ukrajině nebo třeba v Péšaváru žijí na ulicích stovky koček a psů, které hladoví a nikdo se o ně většinou nestará.

Článek

Současný svět je zmítaný lokálními válkami a terorismem. Samozřejmě během nich umírají lidé a často i zvířata. Když například uprchli civilisté před boji na východě Ukrajiny ze svých domovů, zanechali tam svůj veškerý majetek a také domácí zvířata - zejména psy a kočky. Některá zvířata zahynula, jiná přežila v přírodě. Stovky z nich pak našly útočiště v útulku nedaleko Kyjeva, kde se nyní malá skupina zaměstnanců zoufale snaží postarat se o ně a s velmi omezenými prostředky čelí návalu dalších opuštěných zvířat.

„Máme tu více než 1500 psů, z nichž 198 pochází z oblasti, kde probíhá protiteroristická operace. A také přes tři sta koček. Jsou z Luhansku, Doněcku, Slovjansku a dalších míst. Posbírali jsme je u cesty, když jsme tam byli a dovezli je sem,“ říká Tamara Tarnavská z ukrajinské SOS Animal Protection Society. „Jsou to živé bytosti stvořené všemohoucím, aby vedly slušný život. Ukrajinské úřady to však bohužel nechtějí pochopit. A problém opuštěných zvířat je proto řešen nikoliv organizovanou sterilizací a otevíráním nových útulků, nýbrž jejich trávení a vražděním,“ dodává.

Zachránkyně psů z Péšaváru

Opuštěné kočky a psy neřeší jen ukrajinští ochránci. Mnoho zbloudilých psů je také například v ulicích pákistánského Péšaváru. Američanka narozená v Pákistánu Zeba Masoodová tam pro ně vybudovala jeden z prvních psích útulků v zemi. „Musíme se starat o tato zvířata a také o chudé lidi. Ale zvířata nemají žádný hlas, aby si o pomoc řekla. Takže jim také musíme pomáhat,” říká Masoodová.

Reklama

Doporučované