Hlavní obsah

Psi padlého vojáka se připravují opět na misi, Bred opustí Česko do poloviny roku

Pes padlého vojáka Bred se brzy vrátí do zahraniční mise.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psi Doky a Bred po padlém českém vojákovi Tomáši Procházkovi absolvují na severu Čech několika měsíční cvičení. Jeden z nich se nejpozději do poloviny roku vrátí do mise.

Článek

Psi Doky a Bred se opět připravují na nasazení do zahraniční operace. Do Česka se oba vrátili po úmrtí Tomáše Procházky, který padl minulý rok v Afghánistánu.

U příležitosti 20 let České republiky v NATO natáčel v Centru vojenské kynologie reportér Seznamu a zjišťoval, jaké má armáda s Bredem a Dokym plány.

Německý ovčák Bred opustí brzy opět Českou republiku.

,,Pejskovi se daří velice dobře. Má splněnou výcvikovou kategorii s novým psovodem. Pes je připravený opět k nasazení. Plánuje se, že na závěr první poloviny tohoto roku vyjedou s psovodem do zahraniční operace,“ představil plány s Bredem major Jiří Jirák z Centra vojenské kynologie v Chotyni.

Belgický ovčák Doky cvičí také se svým přiděleným psovodem a je také připravený k nasazení do mise. Podle Centra vojenské kynologie ale zatím není naplánovaná žádná konkrétní cesta.

Nejen psi padlého vojáka byli nasazeni v zahraniční operaci. Psi z Chotyně byli už třeba v Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu. Centrum vojenské kynologie v Chotyni plánuje i do budoucna vysílat psy do zahraničních operací.

,,Počítáme s tím, že v horizontu dalších let je v plánu navyšovat počty personálu i služebních psů. Co se týče zahraničních operací, bude to buď na současné úrovni, nebo to bude i růst,“ popisuje plány do budoucna major Jirák.

Centrum vojenské kynologie je v Chotyni na severu Čech. Výběr psů pro armádu je tady přísný a psi musí splňovat mnoho podmínek pro to, aby je armáda cvičila.

Reklama

Doporučované