Hlavní obsah

Psům hrozí za tři vyvenčení trest smrti. V Číně se s pejskaři nemazlí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Mohlo by se zdát, že má český pes během pandemie více možností než český občan. Zato čínskému psovi nyní hrozí za tři vyvenčení na veřejnosti smrt. Proti tomu se i čínský občan bouří.

Článek

Okres Wej-sin v čínské provincii Jün-nan bude muset přehodnotit nařízení zakazující obyvatelům pohybovat se na veřejnosti se svými psími mazlíčky. To mělo začít platit 20. listopadu a jeho porušení mělo být trestáno naprosto neuvěřitelně. Tři páníčkovy prohřešky měly stát venčeného psa život.

Oběžník kolující v okresu od 13. listopadu nejenže majitele psů nepotěšil, znění nařizující, že po třetím nachytání majitele se psem na veřejnosti bude zvíře zabaveno a zabito, místní přímo pobouřilo. Podle úředníků ale mělo jít o krok pro dobro lidí – cílem je zabránit pokousání člověka zvířetem, což je praxe v minulosti se často opakující.

Pobouřená vlna na sociálních sítích nakonec přiměla úředníky k příslibu, že nápad „přehodnotí“. „Jedná se o necivilizovanou politiku na podporu civilizovaného chovu psů,“ napsal jeden z kritiků. Číňané se vesměs shodují, že chování mazlíčků by mělo být nějakým způsobem ošetřeno, takový trest ale považují za extrémní. „Psi z celého okresu by neměli nést následky špatného chování několika majitelů,“ zaznívá.

Myšlenka přitom byla ze strany úředníků prostá – lidé mají mít psy neustále doma. Úředníci rovněž uvedli, že tímto jen chtějí podpořit „civilizované zvyklosti“ při chovu psů. „V poslední době v kraji došlo k několika případům, kdy psi zranili člověka a majitelé psů se nestarali o odpad svého psa,“ tvrdí úřady.

Dr. Jaipal Singh Gill, výkonný ředitel Společnosti pro prevenci týrání zvířat v Singapuru, uvedl, že trvalé omezování psů v uzavřených prostorách může být „na úkor životních podmínek zvířat“. „Místo toho, aby bylo zakázáno venčení psů, lze zvážit vzdělávání majitelů domácích zvířat, aby se o zvíře uměli zodpovědně postarat,“ řekl dle BBC a dodal, že by se mohlo začít u toho, aby pes zůstával po celou dobu venčení na vodítku.

Podle nového nařízení majitel zvířete přistižený při činu venčení dostane napoprvé varování. Podruhé má následovat pokuta v rozmezí od 50 do 200 jüanů (až 700 korun). Po třetím porušení budou mít úřady moc psa zabavit a zabít.

Není to poprvé, co v Číně zavládlo nařízení znepříjemňující život psa i jeho majitele. V roce 2018 vymyslelo město Chang-čou zákaz procházek se psy během dne a úplný zákaz chovu větších plemen. Pokud nařízení vejde v platnost, půjde o první město na světě zakazující venčení na denním světle. V Šanghaji, Čching-tao a Čcheng-tu platí přísná politika jednoho psa, kdy každá domácnost může vlastnit pouze jedno zvíře. V Chuang-š' mohou lidé chovat psy, kteří v kohoutku nepřesahují výšku 45 centimetrů.

Reklama

Doporučované