Hlavní obsah

Psychiatr Cimický odmítl obvinění ze sexuálního obtěžování

Foto: Profimedia.cz

Psychiatr Jan Cimický.

Reklama

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický odmítl tvrzení zpěvačky a herečky Jany Fabiánové, která ve čtvrtek na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

Článek

„Jednoznačně odmítám jakékoli nařčení, které proti mně bylo vzneseno na sociální síti. Ženu, která mě obvinila, jsem znal, léčila se u mě, a já samozřejmě nemohu sdělovat žádné bližší informace,“ reagoval Cimický.

Dodal, že podobnému obvinění je těžké se bránit. Cimického podle Hospodářských novin ze sexuálního napadení obvinily i další ženy.

„Nejsem si vědom žádného profesního ani osobního selhání. Není to pravda. Vzniklou situaci považuji za politováníhodnou snahu o zviditelnění se ve chvíli, kdy se prezident republiky rozhodl ocenit mou celoživotní práci,“ dodal psychiatr.

Fabiánová podle listu zveřejnila příspěvek na sociální síti v reakci na informaci o tom, že Cimický dostane od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury. „Sexuální predátor, který se desítky let schovává za lékařský titul, by neměl získat ocenění za zásluhy v naší zemi,“ uvedla mimo jiné Fabiánová. Později příspěvek smazala.

O tom, že ji sexuálně napadl psychiatr, ke kterému šla vyhledat pomoc po rozvodu, mluvila Fabiánová i v pořadu České televize 13. komnata. „Psychiatr mě na druhém sezení sexuálně napadl u sebe v ordinaci. Použil i násilí. Držel mě za temeno hlavy a snažil se mě líbat. Vytrhla jsem se mu a utekla,“ uvedl mimo jiné herečka. Jméno muže tehdy neuvedla.

Cimický dlouhá léta působil v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, v letech 1981 až 1996 zde byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení. V roce 1996 otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes.

Reklama

Doporučované