Hlavní obsah

Ptačí chřipka se rozšířila do třetího, Pardubického kraje

Foto: marcovarro, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Veterináři v malochovu v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku potvrdili třetí ohnisko v České republice.

Článek

Ptačí chřipka se rozšířila také do Pardubického kraje. „Podobně jako u předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice nakazily od volně žijících vodních ptáků,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V malochovu se původně nacházelo 46 kusů hrabavé drůbeže a osm kusů vodních ptáků. Chovatel nahlásil veterinářům úhyn jednoho kohouta a dvou slepic, další kusy v chovu už vykazovaly typické příznaky pro ptačí chřipku. Úhyny následně pokračovaly, do dnešního rána uhynulo celkem 15 kusů drůbeže. Zbývající ptáci v chovu budou usmrceni.

„Laboratorní testy ve středu v odpoledních hodinách u uhynulých kusů potvrdily ptačí chřipku subtypu H5,“ dodal Vorlíček. Nejspíš tak půjde o chřipku H5N8, která je smrtelná pro ptáky, ale na člověka se nepřenáší.

„Tak jako v předchozích případech i okolo nového ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V rámci mimořádných veterinárních opatření bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže,“ uvedl mluvčí.

Druhé ohnisko potvrdili veterináři v úterý, ve středočeském malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. V chovu bylo původně 45 slepic a šest kachen, 25 slepic v něm uhynulo. Ve středu v něm utratili veterináři zbytek drůbeže.

První ohnisko bylo v jižních Čechách, potvrzené bylo na konci ledna. Kromě toho veterináři potvrdili chorobu ve třech lokalitách jižních Čech u divoce žijících ptáků.

„Dá se tak usuzovat, že je v současnosti nákaza na vzestupu. Prosím proto chovatele, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a především zamezili kontaktu drůbeže a volně žijících ptáků,“ uvedl v úterý ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Veterináři upozorňují na to, že u chovů, kde není možné zajistit umístění ptáků v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlek trusem divokých ptáků.

Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé ČR větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezuje se rovněž prodej a přemisťování drůbeže. Agrární komora upozornila na to, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele bezpečné a z pohledu konzumace nezávadné.

V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Reklama

Doporučované