Hlavní obsah

Ptejte se libereckého primátora: Proč ho Babiš vyhodil z ANO? Lituje vulgarismů na Facebooku?

Foto: ČTK

Liberecký primátor Tibor Batthyány v pondělí odpoví na dotazy čtenářů Seznam Zpráv.

Reklama

V živě přenášeném rozhovoru bude v pondělí mezi 12. a 13. hodinou odpovídat liberecký primátor na vaše dotazy, na otázky čtenářů a diváků Seznamu. Pokládat mu je můžete už během víkendu e-mailem na zpravy@seznam.cz nebo na redakčním Facebooku.

Článek

Tibor Batthyány je kontroverzním primátorem Liberce zvoleným za ANO. Později jej ovšem Andrej Babiš z hnutí vyhodil a Batthyány nyní obhajuje post s novým vlastním sdružením PRO 2016. Sám svůj konec v ANO komentoval kromě jiného takto: „Postupem doby se z nás na krajích stávali jen roznašeči letáků,“ uvedl pro měsíčník Reportér. „V ANO jsem měl členskou průkazku číslo 28. Oslovila mě manažerka ANO Markéta Akrmanová. Ta dostala na starost, aby dala dohromady krajskou organizaci ANO na Liberecku. Tak jsem se stal prvním krajským předsedou ANO.“

Batthyány o sobě říká, že byl jedním z mála, kdo se nebál klást Babišovi nepříjemné otázky. Nakonec v prosinci 2016 zrušilo předsednictvo ANO místní organizaci v Liberci a v hnutí tím pádem Batthyány skončil. „Důvodem je dlouhodobé porušování stanov, poškozování dobrého jména hnutí na veřejnosti a neutuchající spory, které rozdělují organizaci v Liberci,“ uvedlo tehdy vedení strany.

„Měli jsme tu spory s těmi, kdo přišli do strany později. Nerozuměli jsme si s lídrem Martinem Komárkem a nechtěli jsme přistoupit na stínové řízení kraje prostřednictvím podnikatelů blízkých Babišovi. ANO vzniklo jako marketingový produkt. Zajímavý je spíš obal než to, co je uvnitř. Byl jsem hrozně naivní, když jsem tady lidem vykládal, že je Babiš poctivý,“ řekl primátor magazínu Reportér.

Batthyány má ale za sebou i další politickou půtku. A to se svým koaličním partnerem a náměstkem Janem Korytářem z hnutí Změna. Proslulé byly noční facebookové hádky, v nichž primátor použil i výrazy jako „koko.ina“ nebo „posr.l“. Svou prostořekost obhajoval slovy: „Nechci, aby mě politika zdeformovala. Když jsem se stal primátorem, lidé mi říkali: Konečně se tam dostal někdo normální.“

Oba muži se vzájemnou nevraživost už ani nesnaží jakkoliv zakrývat. Primátor dokonce nedávno podal na Korytáře trestní oznámení. Vadí mu, že v době, kdy ho zastupoval, podepsal smlouvu na prodej pozemků v centru města za nestandardní a tím pádem pro město nevýhodnou cenu.

„Nedělá mi radost, že jsem na kolegu Korytáře musel podat oznámení. Ale v jeho případě už došlo k tolika pochybením a svévolnému vykládání zákona, že v této konkrétní věci už to přesáhlo určitou mez, protože se to dotýká peněz města,” komentoval to.

Styl jeho primátorování ovšem zjevně nenadchl ani jeho spolupracovníka a protivníka v jedné osobě, Jana Korytáře: „To je člověk, který se dostal na ten post jenom proto, že měl za zády pana Babiše. Myslím si, že končí. To, jak se chová, je ostuda města. Mrzí mě, že jsme přispěli k tomu, že se primátorem vůbec stal.”

Libereckého primátora se můžete ptát, jak hodnotí svoje působení v ANO, zda zpětně nelituje sprostých výrazů užívaných na sociální síti, kolik procent očekává ve volbách a samozřejmě na cokoliv dalšího na e-mailu zpravy@seznam.cz nebo na redakčním Facebooku.

Na vaše dotazy odpoví v přímém přenosu na portálu Seznam Zprávy v pondělí 1. října mezi 12. a 13. hodinou.

Reklama

Doporučované