Hlavní obsah

Dva tátové o tom, jaké to je společně vychovávat dcery

Další díl pořadu V centru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Michal a David Vaníčkovi tvoří v Česku ne zcela tradiční rodinu. Společně vychovávají své dcery, dvojčata Marii a Adélu, které jim v USA odnosila náhradní matka. Každý je biologický otec jedné z nich. O rodičovství i o tom, jakým výzvám jejich rodina v českém prostředí čelí, si budou povídat v dalším díle pořadu V centru s Nikolou Čechovou (Shopaholic Nicol).

Článek

Od července roku 2006 mohou homosexuálové v České republice uzavírat registrované partnerství. Pokud se rozhodnou pro adopci, nemají ale stejná práva jako heterosexuální páry. Zatímco manželé – muž a žena – si mohou děti osvojit společně, české zákony nedovolují ani možnost, aby si jeden z registrovaných partnerů osvojil dítě druhého partnera z předchozího vztahu.

Vaníčkovi se pro děti rozhodli jinou cestou. Dcery jim porodila náhradní matka v USA. Svůj životní příběh popisují na svém youtubovém kanále Dva tátové, kde mají už desítky tisíc odběratelů. Kromě toho, jak se poznali, proč se rozhodli založit rodinu a jaké požadavky například měli na biologickou matku, sdílejí i rady a tipy pro rodiče.

Podobným směrem se vydali také na Instagramu, kde jejich cílovou skupinu tvoří především maminky s dětmi. Setkávají se však i s negativními ohlasy a nenávistnými komentáři. Jak ale sami říkají: „Začali nám psát gay kluci a lesbické holky, že díky nám měli doma lehčí coming out, že je inspirujeme s nadějí na rodinu, že jejich máma byla skeptická k LGBT rodičovství, ale potom, co nás začala sledovat, změnila názor.“

Jaká doba uplynula od rozhodnutí, že chtějí mít děti, až po chvíli, kdy své dcery drželi v náručí? Proč když letěli do USA, cestovali každý jiným letadlem? A jak moc finančně náročný je celý proces osvojení dítěte ze zahraničí? Ptejte se i vy na sociálních sítích prostřednictvím hashtagu #vcentru.

Reklama

Doporučované