Hlavní obsah

Puigdemont chce být znovu premiérem, ve vlasti mu ale hrozí zatčení za vzpouru

O úřad předsedy katalánské vlády se bude znovu ucházet Carles PuigdemontVideo: AP

 

Reklama

Katalánští separatisté získali v prosincových volbách v regionálním parlamentu většinu. I tak ale stále není jisté, jestli se Carles Puigdemont premiérem stane. Expremiér je totiž v Bruselu a při návratu do Španělska mu hrozí zatčení kvůli referendu o nezávislosti Katalánska.

Článek

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont se bude znovu ucházet o úřad předsedy vlády. Puigdemont se stal poprvé katalánským premiérem před dvěma lety a z funkce ho koncem října Madrid odvolal kvůli jeho usilování o nezávislost regionu.

Na kandidatuře expremiéra se v úterý večer dohodly dvě hlavní separatistické strany v Katalánsku. Informují o tom španělská média. Není ale stále jisté, jestli se Puigdemont premiérem znovu stane. I přesto, že separatisté získali v prosincových volbách v regionálním parlamentu většinu.

Puigdemont se chystá kandidaturu v parlamentu představit prostřednictvím videokonference. Nebo úkolem pověří jiného poslance. Expremiér je totiž v Bruselu. Při návratu do Španělska mu hrozí zatčení a vazba. Je obviněn, stejně jako celá jeho bývalá vláda, ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

V úterý Puigdemont na sociální síti Twitter napsal, že se do vlasti vrátí až jako legitimní premiér.

Podle současné legislativy nemusí být kandidát v době jmenování fyzicky přítomen v parlamentu. Vše tedy závisí na výkladu právní normy novým vedením katalánského parlamentu. To má být zvoleno na ustavující schůzi, která začíná 17. ledna v 11 hodin.

Separatisté získali v prosincových volbách 70 křesel ve 135členném parlamentu. Tři z jejich zvolených poslanců jsou ale ve vazbě a pět jich je v Belgii. Po návratu do Španělska jim také hrozí zatčení. Nyní tedy záleží na tom, kolik z těchto osmi se případně vzdá mandátu ve prospěch jiného kandidáta z téže strany a na čí stranu se přidá osm poslanců koalice Catalunya en Comú-Podem (Katalánsko společně můžeme).

Strany, které vystupují společně proti odtržení Katalánska od Španělska, mají v parlamentu dohromady 57 hlasů.

Reklama

Doporučované