Hlavní obsah

Puigdemont: Evropská unie nezvládá krizové situace. Pochybila i v případě Katalánska

Podle Carlese Puigdemonta pochybila Evropská unie v Katalánsku při ochraně lidských právVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Kandidát na katalánského premiéra Carles Puigdemont ve svém proslovu zkritizoval Evropskou unii. Nezvládá podle něj krizové situace a pochybila při ochraně lidských práv v Katalánsku.

Článek

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který se o tuto funkci bude příští týden ucházet znovu, kritizoval Evropskou unii za neschopnost zvládat krize. Unie podle něj selhala i v případě Katalánska, a to při ochraně lidských práv. Puigdemont to řekl v pondělí v Kodani, kde na místní univerzitě zahájil debatu nazvanou Katalánsko a Evropa, na křižovatce k demokracii?.

„Evropská unie funguje v dobrých časech, ale všichni víme, že v krizi vždy selže. Viděli jsme to v případě Řecka, Ukrajiny, uprchlíků a také při jejím selhání chránit lidská práva v Katalánsku,” řekl Puigdemont. Unie by podle něj měla přistupovat stejně k velkým a menším státům a upustit od „dvojitých standardů”.

„V posledních měsících byla oslabena základní lidská práva. Demokraticky zvolení politici byli posláni do vězení a zachází se s nimi jako s teroristy. Ostatní, včetně mě, byli nuceni utéct do exilu, aby se vězení vyhnuli,” dodal Puigdemont. Zároveň tím oficiálně přiznal, že do Bruselu utekl proto, aby unikl zatčení. Do Belgie odcestoval koncem října poté, co ho španělská prokuratura s celou jeho vládou obvinila ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Připomenul i osud svých politických kolegů. „Oriol Junqueras, Joaquim Forn a Jordiové jsou stále ve vězení,” vzpomněl dva exministry své vlády a katalánské aktivisty Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, které znovu označil za politické vězně. Dva aktivisté jsou ve vazbě od poloviny října za to, že svolali demonstraci proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Ten se konal kvůli plánovanému referendu o nezávislosti.

Puigdemont se na Kodaňské univerzitě pustil také do centrální španělské vlády Mariana Rajoye. „Odmítají dialog se zástupci Katalánska. Je to pro nás zklamání, není to ale překvapivé,” řekl Puigdemont s tím, že Barcelona nabízela Madridu jednání o referendu a vyšší úrovni samosprávy pro Katalánsko od roku 2013 osmnáctkrát. Zásadním problémem je podle něj fakt, že španělská vláda nechce uznat Katalánce za samostatný národ.

Reklama

Doporučované