Hlavní obsah

Puigdemont nebude usilovat o funkci katalánského premiéra, na post podpořil vězněného poslance

Kandidátem na katalánského premiéra je nově Jondi Sánchez.Video: Háta Sassmannová, Reuters

 

Reklama

Bývalý předseda katalánské vlády Cerles Puigdemont do funkce navrhl poslance Jordiho Sáncheze. Ten je však od října loňského roku ve vězení.

Článek

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici pobytem v Belgii, navrhl v úterý místo sebe jako kandidáta na katalánského premiéra Jordiho Sáncheze. Uvedl to podle deníku La Vanguardia v projevu zveřejněném večer na sociálních sítích. Separatistický aktivista Sánchez je ale ve vazbě nedaleko Madridu, protože ho španělská prokuratura viní, stejně jako Puigdemonta, ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

„Koalice Společně pro Katalánsko navrhne jako kandidáta na premiéra Jordiho Sáncheze, dvojku své kandidátky,” vzkázal dnes z Belgie Puigdemont. V proslovu také opět kritizoval Madrid za loňské převzetí přímé správy nad Katalánskem, které označil za „kolonialistickou politiku”.

Puigdemontovo prohlášení přišlo jen několik hodin poté, co katalánský parlament, v němž mají většinu separatisté, na svém prvním řádném zasedání od předčasných prosincových voleb potvrdil legitimitu Puigdemonta pro úřad premiéra. Tento krok byl jen jeho symbolickým uznáním, protože kandidaturu na dálku mu už v lednu zakázal ústavní soud. I kandidatura Sáncheze bude v rukou soudu, od něhož musí politik získat povolení k opuštění věznice.

Třiapadesátiletý Sánchez, který se stal letos v lednu poprvé poslancem regionálního parlamentu, je ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury od poloviny loňského října. Poslala ho tam soudkyně kvůli tomu, že jako tehdejší šéf separatistické organizace Katalánské národní shromáždění svolal demonstraci na protest proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Důvodem zásahu bylo referendum o nezávislosti, které tamní vláda chystala a nakonec i uspořádala 1. října přes zákaz Madridu.

Reklama

Související témata:

Doporučované