Hlavní obsah

Puigdemont opustil vazbu v Německu, musel zaplatit kauci v hodnotě téměř dvou milionů korun

Puigdemont zaplatil kauci ve výši téměř dva miliony korun. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Katalánský politik počká na verdikt německého soudu, který rozhodne o jeho vydání do Španělska kvůli obvinění ze zpronevěry.

Článek

Katalánský expremiér Carles Puigdemont v pátek opustil vazbu v severoněmeckém Neumünsteru. Politik vyšel z věznice nedlouho poté, co v pátek jeho okamžité propuštění nařídily úřady spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko.

Puigdemont mohl vazbu opustit poté, co zaplatil kauci ve výši 75 tisíc eur, což jsou v přepočtu téměř dva miliony korun. Německým úřadům poskytl adresu, na které se bude povinně zdržovat až do doby, dokud soud nerozhodne o jeho vydání do Španělska.

Před budovou vazební věznice v Neumünsteru na Puigdemonta čekaly davy novinářů i několik demonstrantů. Při krátkém vystoupení před zástupci médií politik poděkoval za projevy solidarity a vyzval k okamžitému propuštění svých kolegů, které dosud zadržuje Španělsko. Tamní úřady podle něj nemají důvod nezahájit dialog s katalánskými politickými vůdci.

Pětapadesátiletý Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března po překročení dánsko-německé hranice na základě evropského zatykače. V době zatčení se autem vracel z Finska do Belgie, kde žil do té doby v exilu. Španělsko požaduje jeho vydání kvůli údajné vzpouře a zpronevěře veřejných prostředků tím, že jeho vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska.

Soud ve městě Schleswig ve čtvrtek odmítl Puigdemonta vydat na základě obžaloby ze vzpoury. Připustil ale, že ještě bude posuzovat možnost jeho vydání kvůli údajné zpronevěře. Puigdemontův právník po propuštění svého mandanta ujistil, že se pokusí přesvědčit soud o tom, aby vyloučil vydání Puigdemonta i na základě obvinění ze zpronevěry.

Puigdemont obvinění Madridu odmítá – jsou podle něj politicky motivovaná. Proti vydání do Španělska se může případně bránit u německého ústavního soudu.

Reklama

Doporučované