Hlavní obsah

Půjčil Řepkovi, ale ten nesplácí. „Je to chování podvodníka,“ říká věřitel

„Věřil jsem, že když někoho zachráním od vězení, vyvine veškerou snahu bezúročnou půjčku splatit, říká Michal Vejsada.

Reklama

Bývalý majitel Bohemians Michal Vejsada v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak půjčil Tomáši Řepkovi 100 tisíc korun na splacení alimentů. Fotbalista peníze pravidelně nesplácí, podnikatel jej žene k soudu.

Článek

Než na konci loňského května Tomáš Řepka nastoupil do ruzyňské věznice, těsně se mu podařilo uhradit dlužné výživné, kvůli němuž mu hrozily další čtyři měsíce za mřížemi.

Seznam Zprávy zjistily, že potřebné peníze na výživné pro své děti sehnal od podnikatele a bývalého majitele fotbalového klubu Bohemians Michala Vejsady. Ten mu nabídl, že mu bezúročně půjčí 100 tisíc korun. Peníze měly směřovat pouze na uhrazení alimentů.

Seznam Zprávy již informovaly, že Řepka měl dle smlouvy splácet tisíc korun měsíčně. Nyní však na něho Michal Vejsada podal žalobu, podle níž exfotbalista porušil splátkový kalendář a splatil věřiteli jen malou část půjčené sumy.

Žaloba nyní leží u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Co vás vedlo k tomu, že jste panu Řepkovi půjčil peníze na uhrazení alimentů?

Chtěl jsem pomoci sportovci, který po sportovní stránce něco dokázal. Každý může spadnout na dno, z jakýchkoliv důvodů, ale občas se stane, že sám se ze dna nedostane, a to byl tento případ. U nezaplacení alimentů to jde u soudu rychle. Nezaplatíš, sedíš, zaplatíš, jsi ihned volný a nikdo nic už nezkoumá. Asi jsem byl jediný v té době, který mohl Tomáši Řepkovi pomoci. Bylo by smutné, aby úspěšný, i když kontroverzní sportovec šel do vězení z důvodu neplacení výživného.

Proč vám o to v případě Řepky šlo? Pojí vás nějaký osobní vztah?

Takovéto kauzy hází špatné světlo na sportovce a veřejnost pak hází sportovce do jednoho pytle a dělá z nich lidově řečeno blbce. Na začátku jsem si myslel, že panu Řepkovi pomohou fotbalové osobnosti, nebo lidé kolem fotbalu, které v rozhovorech zmiňuje, ale dnes už chápu, proč mu nepomohli.

Bídná platební morálka?

Bohužel musím konstatovat, že pan Řepka se k věci postavil tak, jako by bezúročnou půjčku (v případě dodržení splátek po tisíci korun měsíčně) nechtěl uhradit. Po propuštění z věznice uhradil pouze ve dvou splátkách 10 tisíc korun, a to zřejmě z důvodu, že měl pouze doklad o zaplacení alimentů ve výši 87 500 korun.

Vy jste mu půjčil 100 tisíc, které dle smlouvy měly jít jen na alimenty. Co se stalo se zbytkem?

Zbývající částku si nechal pro sebe, což se může jevit jako zpronevěra. Nad pět tisíc korun přitom může jít trestný čin, proto uhradil zřejmě 10 tisíc, aby se dostal pod pět tisíc. Je to jednání podvodníka.

Na základě čeho jste na začátku věřil, po zkušenostech ostatních lidí, jak říkáte, že vám peníze vrátí?

Věřil jsem, že když někoho zachráním od vězení, vyvine veškerou snahu bezúročnou půjčku splatit a já se nebudu neustále připomínat, zda by byl laskav uhradit splátku půjčky dle smlouvy, a nebudu si číst SMS, když se připomenu, že jsem „sráč“. Asi měl blikanec, na který já nejsem zvědavý, zejména když je pan Řepka v podmínce.

Myslíte, že se dočkáte vrácení sumy?

Jestli měl před karanténou pan Řepka na drahé restaurace, prezentuje se na veřejnosti, jak vydává knihu nebo si nechává potisknout trička, hraje v seriálu, domnívám se, že by mohl mít jednou za měsíc na splátku půjčky ve výši tisíc korun, která nebyla do kšeftu, ale pouze na úhradu alimentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované