Hlavní obsah

Půjčil si 120 tisíc. Předseda Sněmovny od něj vymáhal o 100 tisíc víc

Foto: Profimedia.cz

Předsedy Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nevidí problém v tom, že jako advokát zastupuje firmy zaměřené na rychlé půjčky.

Reklama

aktualizováno •

Nový případ ukazuje, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nadále jako advokát pracuje pro firmy, které nabízejí rychlé peníze.

Článek

František Pařízek se loni na jaře dostal do nepříjemných potíží. Uznává, že si za ně mohl sám: začal zkrátka sázet přes internet na sportovní výsledky. Neúspěšně.

Aby tuhle díru do rodinného rozpočtu zalepil, půjčil si 120 tisíc od firmy, která poskytuje peníze prakticky na počkání. „Tutlal jsem to i před manželkou. Prostě takový úlet během covidu, kdy byl člověk doma a neměl co na práci,“ vypráví Pařízek, který pracuje v továrně na Liberecku jako technolog.

Druhá vlna problémů přišla zkraje tohoto roku. Společnost, u níž si půjčil, začala Františka Pařízka upomínat, že nesplácí, jak se ve smlouvě zavázal.

František Pařízek to popírá – tvrdí, že posílal peníze přesně, jak se zavázal. Avšak důležitější je, že v tu chvíli – bylo to v prvních měsících tohoto roku – se objevil na scéně Pařízkova případu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Nikoli v roli politika či ústavního činitele, ale advokáta, který zastupuje půjčkovou společnost se sídlem v Praze na Václavském náměstí.

Vondráčkova advokátní kancelář poslala Františku Pařízkovi jménem klienta – tedy firmy poskytující nebankovní půjčky – dopis, že má hned uhradit 223 306 korun.

K úvěru 120 tisíc korun si totiž společnost připočítala pokuty a poplatky. Dopis nese hlavičku Vondráčkovy advokátní kanceláře se sídlem v Kroměříži, Vondráčkovým jménem je dopis i podepsaný.

Další podpis pak kromě Vondráčka připojil advokát, který v advokátní kanceláři pracuje a měl Pařízkův případ na starosti.

Přílohou je pak i plná moc dokládající, že půjčková firma si Vondráčkovu kancelář najala na řešení sporů. Na plné moci datované 1. březnem 2020 je pak přímo Vondráčkův vlastnoruční podpis.

Seznam Zprávy měly možnost si tyto a další dokumenty prostudovat.

Foto: Seznam Zprávy

Pod dopisem z letošního února je podepsaný Radek Vondráček jako advokát. A pak Vondráčkův spolupracovník, který případ Františka Pařízka řešil.

František Pařízek na výzvu k zaplacení 220 tisíc odpověděl, že tak vysoký dluh neuznává.

V odpovědi, kterou advokátní kanceláři Radka Vondráčka adresoval, také podotýká, že spolupráce předsedy Sněmovny s neetickým byznysem je „vážný defekt pro funkci zákonodárce“.

„Apeloval jsem na jeho morální integritu. A že není možné, aby jako politik přece zastupoval tenhle lichvářský byznys. Protože na něm vlastně parazituje,“ vzpomíná František Pařízek.

Dopis, jak říká, poslal nejen Vondráčkovi, ale i vedení Sněmovny.

Jeho věci to pomohlo, protože v odpovědi na něj už Vondráčkova advokátní kancelář píše, že odpustí vysoké smluvní pokuty, dlužník musí zaplatit pouze dluh plus úrok, dohromady 167 tisíc. Tedy o 56 tisíc méně než zněl původní požadavek.

„A to jsem hned udělal,“ říká František Pařízek.

František Pařízek říká, že sled událostí kolem jeho dluhu na něj dělal dojem předem promyšlené akce: půjčka, pak nátlak, že špatně splácí, výzva od advokáta, ať okamžitě vše uhradí… Navíc v jednu chvíli už věřitelé předali celou věc exekutorovi, který se dokonce snažil – ve finále neúspěšně – u Pařízkova domu vyznačit v katastru poznámku o exekuci.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček na žádost Seznam Zpráv o vyjádření nereagoval, ve středu ani neřídil schůzi poslanců ve Sněmovně, kde se ho snažil reportér zastihnout. (Seznam Zprávy ho zastihly až v pátek, jeho reakci najdete zde.)

Vondráčkovo rozkročení mezi funkcemi politika a advokáta v Kroměříži popsaly tento týden Hospodářské noviny. Přinesly několik případů lidí, kteří se zadlužili u dvou kroměřížských poskytovatelů půjček – odsouzených lichvářů. A právě tyto muže zastupovala Vondráčkova advokátní kancelář.

Podle expertů na dluhy, kteří jednotlivé případy prozkoumali, zašel Vondráček za hranu advokátní etiky a napomáhal byznysu s chudobou.

Reportéři Hospodářských novin popsali příběh ženy, jež uvedla, že ve Vondráčkově kanceláři sepisovala smlouvu o půjčce. Místo slíbených 350 tisíc dostala jen 80 tisíc a navíc nakonec přišla o dům. Tvrdí, že při podpisu smlouvy netušila, že za úvěr ručí celým majetkem.

V dalším případu, kde se Vondráčkova advokátní kancelář také angažovala, zase lichváři půjčili psychicky nemocné ženě. Její dluh během exekuce kvůli nejrůznějším sporným vysokým pokutám za nesplácení nabobtnal z původních 180 tisíc až na 900 tisíc.

Radek Vondráček na dotaz, zda nepodporuje obchod s chudobou, odpověděl odmítavě.

„V žádném případě. Já si nemyslím, že bych se jakkoli zapojoval do nějaké takové činnosti,“ reagoval Vondráček v Hospodářských novinách. „Moje kancelář poskytuje právní služby – korektní a všem. Zastupuji různé strany, povinné i oprávněné. To je práce advokáta,“ dodal.

Případy popsané Hospodářskými novinami jsou vesměs osm nebo devět let staré. Příběh Františka Pařízka ale ukazuje, že Vondráčkova advokátní kancelář spolupracuje s firmami na rychlé půjčky i nyní.

František Pařízek si půjčil od typické společnosti, jež se v oboru tohoto podnikání pohybuje: poskytuje úvěry jen podnikatelům, aby se vyhnula předpisům o lichvě a mohla do smlouvy vepsat libovolně vysoké pokuty za nesplácení. Člověk přitom fakticky podnikat nemusí, jen stačí, když při schvalování půjčky předloží identifikační číslo živnostníka. Pařízek ho měl, jak říká, „spící“ z minulosti – fakticky na něj nepodnikal.

Hnutí ANO, za které je Vondráček předsedou dolní komory, před sněmovními volbami slibovalo lidštější přístup k dlužníkům. Ve volebním programu píše, že každý musí platit dluhy. Zároveň ale, že nesmí docházet „k ožebračování chudých“.

„Není spravedlivé odsoudit někoho k doživotní chudobě a skrývání před exekutory jen proto, že se mu dluhy vymkly z rukou. Z dluhové pasti musí existovat cesta ven,“ stojí ve volebním programu.

Radek Vondráček navíc jako advokát vydělává na zastupování poskytovatelů půjček a zároveň jako politik rozhoduje o pravidlech pro tuto oblast. Poslanci mimo jiné v tomto volebním období hlasovali o nových podmínkách osobního bankrotu, nedávno také rozhodovali o zastavení zbytečně běžících exekucí, u nichž se už dlouhé roky beztak nepovedlo vymoci ani korunu.

Reklama

Doporučované