Hlavní obsah

Půjčil si miliony a nesplácel. Nezaplatíš, končíš, hrozí teď vlivnému politikovi

Jihlavský náměstek Petr Laštovička vysvětluje, proč nevrátil půjčené peníze.Video: Jan Novák

 

Reklama

Náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS) si před pěti lety půjčil od dnes devětasedmdesátileté paní dva miliony. I když ho urgovala, ke splácení se neměl.

Článek

Po celou dobu, co se původem učitel a nyní náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička vydal na dráhu politika, tíží jeho novou kariéru více než dvoumilionový dluh, který má už více než pět let vůči téměř osmdesátileté ženě. Seniorce zatím nesplatil ani korunu.

Přestože závazek přiznává, navzdory slibům splacení oddaluje a v posledních měsících se dokonce postavil proti soudnímu příkazu, který mu nařídil peníze vrátit.

„Je to politik, který hlásá, že je pravdomluvný, ale přitom je to lhář. Podvedl mě a podvedl i občany,“ říká proto o něm devětasedmdesátiletá Alena Vlachová, která mu půjčku v roce 2014 poskytla.

Náměstek říká, že je tlakem překvapen. „Až před půl rokem paní Vlachová nabyla nějaké nedůvěry a začala dluh vymáhat,“ obhajuje se náměstek. Do té doby prý na peníze nespěchala.

Věřitelka na něj podala trestní oznámení a od kolegů z politiky přišlo ultimátum, do kdy má dluh splatit, aby nemusel ve vedení radnice skončit.

A nevěří mu ani advokát zastupující věřitelku. „Řval na mě do telefonu, že jsem si dovolil ho zažalovat. A vůbec nechtěl pochopit, že dluží staré paní a že ta se jeho splátky také nemusí dožít,“ říká právník svou zkušenost.

Působil jako slušný učitel

Cesty Petra Laštovičky a Aleny Vlachové se protnuly v září 2014.

Paní Vlachová tehdy prodávala svůj rodný dům ve středočeských Mnichovicích, kde tehdy Petr Laštovička působil. Cena za prvorepublikovou vilu s bazénem, altánkem, rozlehlou zahradou a krásným výhledem do údolí činila sedm milionů korun.

„Byla jsem ráda, že o dům, kde jsem strávila sedmdesát let života, projevil zájem sympatický učitel místní základní školy s přítelkyní,“ říká dnes paní Vlachová.

Na nemovitost a pozemek o rozloze bezmála čtyř tisíc metrů čtverečních si vzal Petr Laštovička hypotéku. „V den podpisu kupní smlouvy mě požádal, jestli bych mu z těch sedmi milionů dva miliony nepůjčila. Peníze chtěl použít na rekonstrukci vily, zahrady a modernizaci interiéru.“

O zápůjčce byla sepsána smlouva, dluh měl být splacen ve třech splátkách během tří let.

„První rok mi říkal, že nemá peníze, protože vybavuje dům. Druhý zase měnil zaměstnání. A třetí rok prý budoval politickou kariéru,“ shrnuje nyní seniorka tři roky čekání.

Lhůta uplynula, ale peníze nikde. Petr Laštovička pak záhy požádal o prodloužení splatnosti o další rok. „Sliboval, že buď peníze sežene, nebo dům s pozemkem prodá. Jsem stará škola, takže jsem mu věřila. Byl to přece učitel a působil jako slušný člověk. A tak jsme sepsali dodatek k zápůjčce,“ říká paní Vlachová.

Dlužník sponzorem ODS

Petr Laštovička mezitím z Mnichovic a ze školy odešel a přestěhoval se do Jihlavy, kde se v barvách občanských demokratů začal věnovat politice.

V dubnu 2018 ho strana nominovala na lídra do komunálních voleb v Jihlavě. V kampani sliboval, že bude krajské město spravovat hospodárně a po volbách se stal náměstkem jihlavské primátorky.

V čase, kdy stále dlužil paní Vlachové peníze, věnoval své straně 36 tisíc korun, na facebookovém profilu vystavoval fotografie z cest po USA.

Aleně Vlachové už docházela trpělivost. „Chtěla jsem, aby mi podepsal směnku s pevným termínem zaplacení dluhu plus úrok, který dělá bezmála půl milionu korun. Slíbil, že to podepíše. Jednou ale pan Laštovička na schůzku nemohl přijít, podruhé měl prý zasedání a ani napotřetí nedorazil. Nakonec vzkázal, že už nepřijde vůbec.“

Místo toho dostala paní Vlachová od svého dlužníka dopis. Petr Laštovička píše, že dluh uznává a opět slíbil, že nemovitost dá neprodleně k prodeji.

„Do té doby jsme vycházeli velmi dobře. Celou dobu, co ten dluh trval, navrhovatelka chápala, že to je velmi těžké ten pozemek prodat,“ vysvětluje nyní Petr Laštovička.

Na jeho dopis totiž už paní Vlachová nereagovala a podala k soudu žalobu.

Je to prý kampaň

V září minulého roku pak vydal jihlavský soud platební rozkaz. Petr Laštovička proti němu podal odpor.

„Považuji ho za nadbytečný a zbytečně drahý,“ zdůvodňuje to. „Já jsem věřitelku ujistil, že tu částku zaplatím neprodleně potom, co budu mít peníze z prodeje toho pozemku,“ říká jihlavský politik, i když svůj dluh měl věřitelce splatit už před více než rokem.

V tom, že splacení dluhu seniorce neustále oddaluje, nevidí pak politik ODS zásadní pochybení. „Stavím se k tomu velmi rovně. Částku jsem uznal, navrhl způsob úhrady a dělám vše pro to, abych to co nejdříve urovnal,“ říká.

Za Laštovičku se postavilo i vedení města, když informaci o tom, že nesplácí dluh staré paní, zveřejnil na počátku ledna jihlavský server Občasník.eu.

V tiskové zprávě líčil jihlavský náměstek svůj závazek jako pouhý sousedský spor, který prý čas od času řeší každý a přidal také věty o tom, že je vše zveličeno a zpolitizováno.

Překvapení na radnici

Tento týden však reportér Seznam Zpráv předložil radním o náměstkově případu konkrétní dokumenty a jejich postoj k Laštovičkově případu se změnil.

„Informace, které předkládáte, jsou jiné, než nám říkal pan náměstek. Bude nám to muset ještě jednou vysvětlit,“ krčí rameny primátorka Karolína Koubová (nestranička za hnutí STAN).

„Nám tvrdil, že měl s věřitelkou dobré vztahy, že vše měli ústně domluvené, že na něj někdo útočí kvůli práci, kterou pro město vykonává,“ vysvětluje pak svou podporu Laštovičkův stranický kolega z ODS radní David Beka.

„Neřekl nám, že je podané trestní oznámení. Ujišťoval nás, že to je msta,“ diví se kolega náměstek primátorky Vít Zeman (zvolen za Žijeme Jihlavou!). A další náměstek, shodou okolností jmenovec, Martin Laštovička (KDU-ČSL) zaujímá nejtvrdší postoj. „To, co mi ukazujete, je závažná věc. Téměř na vyslovení nedůvěry,“ uvedl.

Žlutá karta pro dlužníka

Tvrdě se pak k Petru Laštovičkovi postavilo i krajské vedení ODS.

Od místopředsedy ODS a předsedy krajských zastupitelů Miloše Vystrčila dostal varování. „Dávám mu žlutou kartu. Má dva, tři týdny na to, aby se omluvil a své závazky zaplatil. Jinak nemá v politice co dělat,“ uvedl Miloš Vystrčil.

V podobném duchu se vyjádřilo tento týden po mimořádném jednání i vedení města Jihlavy. „Dáváme mu tři týdny,“ shrnuje primátorka Karolína Koubová.

Petr Laštovička tvrdí, že dluh do té doby splatí.

„Ano, dá se na to pohlížet tak, že to je z mé strany nějaké nečestné jednání. Jenže já jsem před půl rokem neměl sebemenší náznaky toho, že by mezi námi k nějakému sporu mohlo vůbec dojít.“

Alena Vlachová to vidí jinak. „Velmi jsem se v něm zklamala. Letos mi bude osmdesát let a pan Laštovička ví, že nemám příbuzenstvo ani žádného dědice. Splacení dluhu schválně protahuje, aby to takzvaně vyšumělo do ztracena.“

Reklama

Související témata:

Doporučované