Hlavní obsah

Půjčila rodině životní úspory. Peníze nevrátili, babičku nechají živořit

Záhady Josefa Klímy: Půjčila své rodině celé životní úspory, dnes se však k vracení dluhu nikdo nemá. Starou paní nechají živořit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdeňce Flígrové bude za necelý rok 90 let. Místo klidného stáří zažívá nekončící tahanice s příbuznými o peníze, které jim kdysi v dobré víře půjčila.

Článek

Vše začalo v srpnu roku 2011, kdy ji vnučka Lenka Tauchmanová požádala spolu s tehdejším, o třicet let starším manželem o půjčení peněz. Bylo to v den oslavy narozenin vnučky a stará paní souhlasila.

„Myslela jsem si, že je to příbuzenstvo a že prostě nebudou tak sprostý, že mě o to neokradou… Oni věděli, že jsem měla na knížce 400 tisíc korun, a říkali, že mně to do určité doby splatí,“ vzpomíná Zdeňka Flígrová.

Tehdejší manželství její vnučky ovšem nebylo zrovna finančně stabilní. Jak se později ukázalo, půjčka střídala půjčku a právě oněch 400 tisíc mělo jít na jejich konsolidaci.

Smlouva o této rodinné půjče byla řádně sepsána i podepsána, ale pouze Lenkou Tauchmanovou. Ačkoliv její tehdejší manžel Josef Tauchman u vyjednávání o penězích přítomen byl, další den, kdy se smlouva sepisovala, už nedorazil.

Smlouva o půjčce zahrnovala přesné datum, do kdy má být finanční obnos Zdeňce Flígrové zase vrácen. A také penalizaci za nedodržení termínu. Zdálo se, že transakce je řádně ošetřena a žádné nebezpečí v podobě nevrácení peněz nehrozí. A tak pár dní po podepsání smlouvy důchodkyně převedla na účet vnučky dvakrát 200 tisíc korun.

Měsíce ubíhaly, ale k vrácení peněz se nikdo neměl. „Dotazovala jsem se, kdy budou babičce vracet peníze, jak to chtějí dělat nebo co s tím budou dělat, ale odezva tam nebyla. Najednou mi přišla esemeska: My jsme se rozešli. A já si říkala: No hezký a jak to bude s dluhy? Na to mi odpověděla: To se vyřeší,“ popisuje tehdejší situaci Zdena Kykalová. Jde o dceru Zdeňky Flígrové a zároveň tetu Lenky Tauchmanové.

I u Zdeny Kykalové se manželé Tauchmanovi dožadovali půjčení peněz. Marně. Bylo to krátce před tím, než jim finanční pomoc přislíbila sama stará paní.

Po rozvodu vnučky s Josefem Tauchmanem k žádné změně nedošlo, peníze se nevracely. Seniorce nezbylo, než se svých peněz domáhat u soudu.

Okresní soud v Jičíně přitom zjistil, že vnučka je v insolvenci, takže soudní řízení bylo vedeno jen proti Josefu Tauchmanovi a přeloženo k Okresnímu soudu v Hradci Králové.

Nemohla jsem to překousnout. Taky mě to skolilo a dostalo mě to do špitálu. Tu lež a faleš jsem nemohla překousnout. Jak se rodina ke mně zachovala za to, že jsem jim půjčila.
Zdeňka Flígrová

V tu dobu Zdeňka Flígrová ještě pevně věřila, že své peníze přece jen uvidí. „Říkali jsme si, že je to půjčka, která vznikla prokazatelně za manželství. Také jsme věděli, co z toho zaplatili. Na jaké účty ty peníze šly. Tam zaplatily obě dvě strany jak jeho úvěr, tak spotřebitelský úvěr. Tak jsme měli za to, že to musíme vyhrát. Babička prokazatelně ty peníze poslala – dejme tomu – že každá ta půlka by šla za jedním. Ale ono to tak nedopadlo,“ pokračuje ve vyprávění Zdena Kykalová.

Prvoinstanční soud žalovanou věc zamítl. A následné odvolání ke Krajskému soudu v Hradci Králové také úspěšné nebylo. Tauchman u soudu tvrdil, že o ničem neví a že u sjednávání půjčky nebyl. Na dotazy Seznam Zpráv ohledně půjčení peněz reagoval obdobně. Bližší podrobnosti k okolnostem a následným transakcím týkajících se konsolidace půjček, které vznikly za doby trvání manželství s Lenkou Tauchmanovou, Josef Tauchman odmítl podrobněji komentovat.

Soud sice prokázal, na jaké úvěry peníze Zdeňky Flígrové šly, i to, že si v tu dobu Tauchman objednal na své jméno nový vůz, nicméně výpovědi svědků bral jako účelové. K tíži staré paní jdou tak i náklady soudních řízení.

Takovýto obrat Zdeňka Flígrová skutečně nečekala. Nejen že se svých prokazatelně půjčených peněz nedočkala, sama se tak ocitla v roli toho, kdo má platit. Ani dnes není schopna úplně pochopit, jak se celá tato věc vlastně otočila v její neprospěch. „Nemohla jsem to překousnout. Taky mě to skolilo a dostalo mě to do špitálu. Tu lež a faleš jsem nemohla překousnout. Jak se rodina ke mně zachovala za to, že jsem jim půjčila,“ dodává se slzami v očích.

Bližší rodina Zdeňky Flígrové se rozhodla, že bude za její práva dál bojovat. Nové skutečnosti spočívající v nalezení svědků, kteří by potvrdili, že Tauchman o půjčce i finančních transakcích věděl, však soud nepřijal. Případ se znovuotevření nedočkal a náklady i těchto neúspěšných soudních řízení jdou opět na účet seniorky. A ta tak paradoxně sama skončila v roce 2018 v exekuci.

Co tato skutečnost pro člověka na prahu devadesáti let znamená? Jak obtížný je nyní život Zdeňky Flígrové, věří ještě ve spravedlnost? A jak se k celé věci postavila samotná vnučka Lenka Tauchmanová? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované