Hlavní obsah

Půjčíme vám méně za vyšší úrok. Odhalen nový exekuční trik nebezpečný jako rozhodčí doložky

Příběh s potencionálně šťastným koncem. Advokátovi se podařilo zastavit dvě největší exekuce. Žena má naději, že se dostane z dluhové pasti.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Namísto domluvených 50 tisíc korun za stejné splátky žena dostala jen 37 tisíc. Následnou exekuci se proto podařilo zastavit.

Článek

Finanční problémy, do kterých se dostala Marta Srbová, jsou v mnoha ohledech učebnicové. Má hned několik exekucí, ztratila přehled o tom, kolik peněz si napůjčovala, k nahlášené trvalé adrese nemá přístup. Na první pohled beznadějný příběh dluhové pasti se ale podařilo zvrátit a žena má nakročeno k splacení svých závazků.

„Myslela jsem si, že se všechno vyřeší samo, jako spousta lidí. Ale ono se nevyřeší nic samo, lidé musí jít a své problémy řešit,“ radí Marta Srbová, které významně pomohl advokát.

Když se paní Marta rozváděla, půjčila si peníze, aby zabezpečila své děti. Později přišla o práci a vzala si další úvěr, aby měla na nájem.

„Splátky už byly tak vysoké jako můj plat, takže jsem, jak se říká, vytloukala klín klínem a brala si půjčky, abych uhradila splátky,“ říká.

Jak velký problém ve skutečnosti má, si v té době neuvědomovala. Že je v exekuci, se dozvěděla před Vánoci v roce 2010.

„Říkala jsem si, že koupím dětem alespoň nějaký dárek a nemohla jsem se dostat na konto,“ popisuje Marta Srbová okamžik, kdy zjistila, že jí exekutor obstavil účet. A to v okamžiku, kdy podle svých slov dostala proplacené stovky hodin přesčasů.

V nejhorší době si musela vystačit s necelými čtyřmi tisíci korunami na měsíc. S touto částkou živila i své dvě vyrůstající děti.

Poměrně obvyklý příběh dluhové pasti se vymyká v tom, že paní Marta se v bezvýchodné situaci obrátila na advokáta, který se zabývá pomocí lidem v exekucích. Petr Němec se svým týmem provozuje portál Exekutormasmulu.cz, převážně se zaměřuje na takzvané neplatné rozhodčí doložky. Právě situace, kdy dlužníka do exekuce poslal na místo soudu smluvený rozhodce, jsou nejznámějším důvodem, proč by se měla exekuce zastavovat.

U jedné z exekucí ale Petr Němec narazil na jiný trik, který poskytovatel půjčky na Martu Srbovou použil. Namísto 50 tisíc korun, o které žena žádala, získala menší obnos – 37 tisíc korun. Ovšem za stejné splátky jako u původní sumy. Paní Marta podle svých slov ani nevěděla, že dostala méně peněz.

„Je tam argumentace neplatnosti celé úvěrové smlouvy, potom padá celý obchodní konstrukt včetně rozhodčích doložek, které by samotné obstály,“ vysvětluje Petr Němec.

Přitom jde podle advokátových zkušeností o poměrně běžnou praktiku. Zastupuje například klientku, která žádala 44 tisíc s úrokem 97 procent, to jí bylo odmítnuto, ale schválili jí úvěr na 4999 korun s úroky 550 procent.

„Bylo to formulované takto šíleně, že vy žádáte nějakou částku za nějakých podmínek a oni vám můžou schválit nižší částku za daleko vyšší úrok,“ říká k těmto smlouvám Petr Němec.

Advokátovi se v případě Marty Srbové podařilo zastavit dvě největší exekuce. Například ze zmíněných 37 tisíc korun se v exekuci stal dluh 264 tisíc korun. Žena tak po splacení drobnějších dluhů může po skoro deseti letech začít normálně žít.

I další odborníci, kteří se snaží lidem z dluhových pastí pomáhat, upozorňují, že existuje celá řada momentů, kdy je možné exekuce zastavit.

„Další obrovský problém jsou úroky, pokuty, penále, které jsou v rozporu s dobrými mravy,“ říká Denisa Rohanová, prezidentka České asociace pojistných.

Podle ní je v poslední době velkým trendem skupování promlčených pohledávek. Překupníci je následně žalují u soudů. „Drtivá většina lidí se neumí bránit a neumí vyčíst, že je pohledávka promlčená a stačí velmi jednoduchý text na to, aby nemohla být uplatněná,“ dodává Rohanová.

Exekuce lze ale zastavovat i v průběhu. Podle Pavly Aschermannové z Rubikon Centra jsou časté případy, kdy exekutor zabavuje věci, na které nemá právo.

„Velmi časté případy, kdy podáváme návrh na zastavení, jsou exekuce, které míří na to, co nemají, buď že se exekutor snaží zabavit věcí, které patří někomu jinému, nebo jsou z exekuce vyloučené,“ říká Pavla Aschermannová.

V loňském roce se v Česku vedlo více jak 4,6 milionu exekucí, které mířily na 822 tisíc dlužníků. V červenci Ministerstvo spravedlnosti vytipovalo 133 tisíc exekučních řízení, které rozeslalo soudům, aby prověřily, jestli kvůli rozhodčím doložkám nejsou neplatné. Podle odborníků lze řádově zastavit z různých důvodů stovky tisíc exekucí, zhruba každou desátou.

Reklama

Doporučované