Hlavní obsah

Posuneme živnostníkům daně, přislíbila Schillerová

Foto: Profimedia.cz

Živnostníci propadli první vlnou podpory. Zvažuje se daňová úleva i další pomoc.

Reklama

aktualizováno •

Živnostníci propadli systémem – nemohou si vybrat ošetřovné, i když platí nemocenské, státní půjčka je pro ně zbytečně vysoká. Ministerstva pracují na tom, jak jim pomoci překonat mimořádná opatření.

Článek

Zatímco zaměstnanci mohou využít ošetřovné, pokud mají kvůli zavřeným školám doma děti do deseti let, stejná možnost neplatí pro živnostníka, a to ani v případě, kdy si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Paradoxně tak může pracovník narazit i na stejné pozici v jedné firmě. Pokud je jeden zaměstnaný a druhý pracuje na základě živnostenského oprávnění.

Živnostníci přitom z jedné strany pocítí mimořádná opatření podobně jako zaměstnanci, zároveň ale z druhé strany fungují jako miniaturní firma, a jsou proto ohroženi i ekonomickými dopady epidemiologické situace.

Podle informací Seznam Zpráv se o pomoci pro živnostníky jedná. Pracuje na tom například ministerstvo financí. „Analyzujeme možné opatření, jasno bychom měli mít v řádech dní,“ řekl Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

Podle něj se zvažují různé cesty, jak živnostníkům ulehčit v rámci daňových povinností.

Zároveň ministryně financí se pro Českou televizi vyjádřila, že zvažuje odklad daňových přiznání a to až o tři měsíce.

„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,“ uvedla ministryně.

„Zatím se k nám tato informace nedostala,“ řekla Seznamu mluvčí Finanční správy Zuzana Mašátová. Podle ní ale Finanční úřady preferují podání daňové přiznání elekotronickou cestou.

Přijdou i menší půjčky

Živnostníci budou moci žádat o Úvěr COVID od Českomoravské záruční a rozvojové banky, který se začne vyplácet v dubnu. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Úvěr v pondělí schválila vláda, jednou z podmínek zatím je, že minimální půjčka bude 500 tisíc korun. To je ale podle Filipové pro řadu živnostníků zbytečně velká suma.

„Řešíme, že by se částka snížila,“ podotkla Filipová s tím, že se ministerstvo snaží reagovat právě na zpětnou vazbu od živnostníků.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků pracuje na návrzích opatření, která by samostatně výdělečně činným lidem pomohla. Jde například o odklad plateb daně z přidané hodnoty nebo plateb energií, plynu a dalších nutných odvodů.

Dobrý čas na změnu

Tajemník Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Zikeš, který se účastní jednání na ministerstvu práce a sociálních věcí, pak potvrzuje, že i tento resort se situací živnostníků zabývá.

„Řeší se to krok za krokem,“ obhajuje práci ministerstva Jan Zikeš, který zároveň přiznává, že první vlnou opatření živnostníci propadli.

Podle něj se musí spoléhat na odhady toho, kolik živnostníků by například mohlo využít ošetřovné, ale nejde to, protože ze zákona vypadli. Může jít zhruba o 50 tisíc lidí.

Zároveň Jan Zikeš tvrdí, že v současnosti by se dalo zapracovat i na tom, že se v ošetřovném na živnostníky pozapomnělo a nemají na něj právo.

„Teď je ta vhodná doba, kdy by se to mohlo změnit. Kdy by na tom mohli všichni včetně parlamentu ve zrychleném řízení zapracovat,“ dodává Zikeš.

Reklama

Doporučované