Hlavní obsah

Půl kilometru kabelů a technika za miliony, tak vypadá opravdu chytrý „byt“

Reportáž z showroomu smart prvků Control4.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké to je, žít v domácnosti, kde funguje vše podle přednastavených scénářů a plně automaticky? Vyzkoušeli jsme si to v showroomu společnosti Yatun.

Článek

Žaluzie, které samy rozpoznají, že je v domě příliš horko, nebo naopak že kvůli silnému větru musí zůstat v původní poloze. Osvětlení měnící se podle denní doby nebo činnosti či zabezpečovací systém, díky kterému můžete pustit kurýra s balíčkem domů, i když jste na dovolené.

To už dávno nejsou technologie budoucnosti, ale současnosti. Běžně dostupné i v nových českých developerských projektech.

Vše jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli ve vybaveném showroomu výhradního distributora technologie Control4 v Česku a na Slovensku. Showroom byl postaven v roce 2018 a obsahuje přes půl kilometru skryté kabeláže.

Control 4 Smart Home

Americká společnost dodávající systém Control4 pro chytré bydlení.

Největší výrobce zakázkově instalovaných smart home systémů.

Control4 spolupracuje s více než 13 tisíci zařízeními jiných výrobců.

Kótovaná na burze NASDAQ.

Chytrá domácnost má neomezené scénáře

Chytrá domácnost funguje na principu neomezeného množství scénářů, které si uživatel na začátku nastaví podle vlastních preferencí, a poté vše funguje plně automaticky.

Jednotlivé smart prvky lze na různých e-shopech pořídit v řádu jednotek tisíc korun, developeři většinou do nových bytů instalují technologie v řádu desetitisíců. V showroomu Control4 se cena veškerých použitých zařízení dostala přes milion korun.

Yatun

Hlavní distributor smart home technologií v ČR a SR.

Loňský obrat 43 mil. Kč, nyní cílí na 50 mil. Kč.

Zboží dodávají developerům, montážním firmám a na přímý prodej (Alza, CZC, …)

Realizovali téměř tisíc projektů, mezi nimi například: Trigema Nové Butovice, Penta Waltrovka nebo Crestyl Dock Marina Boulevard.

Jak vypadá smart bydlení v praxi? Podívejte se na reportáž.Video: Anita Plasová

Reklama

Související témata:

Doporučované