Hlavní obsah

Půl miliardy pro profesionální sport, u fotbalistů z ligy smí trénovat celý tým

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Slavie, stejně jako hráči dalších týmů I. a II. ligy, mohou trénovat v neomezeném počtu. Jen nesmí používat šatny a další vnitřní zařízení stadionu.

Reklama

Hlavní hygienička Jarmila Rážová schválila výjimky pro uspořádání tenisového turnaje WTA v Ostravě i pro Oktagon, turnaj zápasníků MMA v Brně. Akce se tak mohou uskutečnit, ačkoli jinak je veškeré sportovní dění v zemi zastaveno.

Článek

Český sport je po vlně zákazů spojených s bojem vlády proti covidu-19 ve složité situaci. Dnes ovšem dostal několik dobrých zpráv.

Vláda dnes schválila dotační program Covid Sport 2, určený pro profesionální sportovní kluby či obchodní společnosti. Vypisuje ho Ministerstvo průmyslu a obchodu, je v něm alokováno 500 milionů korun. A na jeho vzniku úzce spolupracovala i Národní sportovní agentura, která však vzhledem k platné legislativě nemůže podporovat obchodní subjekty. Proto se této role zhostilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Český sport kvůli epidemické krizi musel letos již podruhé přerušit své soutěže, což ohrožuje zejména mnoho menších klubů v jejich další činnosti. Program Covid Sport 2 podpoří oblast českých profesionálních a poloprofesionálních soutěží zasažených koronavirovou krizí a je nastaven tak, že u většiny sportovních oddílů se výše pomoci pohybuje v rozmezí 8–10 procent jejich rozpočtů, přičemž u ekonomicky nejsilnějších sportovních klubů se jedná o méně než 2 procenta z jejich ročního rozpočtu,“ vysvětluje Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Podpory se dočkají týmy I. a II. fotbalové ligy, dvou nejvyšších hokejových soutěží, I. ligy basketbalu mužů i žen. A podobný model byl uplatněn i ve volejbale a házené, taktéž zde budou podpořeny mužská i ženská liga, respektive kluby, které se jich účastní a jsou obchodními společnostmi.

Byly také stanoveny maximální limity čerpání. Prvoligový fotbalový klub může z dotačního programu Covid Sport 2 inkasovat nejvýše 12,5 milionu korun, stejně tak extraligový hokejový klub.

Pro druholigové týmy obou nejpopulárnějších sportů byl stanoven strop 2,5 milionu korun, pro basketbalové soutěže po 1,25 milionu Kč a pro házenkářské a volejbalové soutěže platí horní limit 750 000 korun na klub.

O finanční pomoc z tohoto dotačního programu se mohou hlásit i obchodní subjekty, které v letošním roce chtěly pořádat významnější sportovní akci, ale „covidová“ opatření jim plány zhatila.

Nyní jsou až do odvolání všechny sportovní zápasy, soutěže a akce na území ČR zakázány. Tedy se dvěma výjimkami, které dnes Milan Hnilička vyjednal s Jarmilou Rážovou, hlavní hygieničkou.

Povolen je Oktagon, sobotní akce zápasníků MMA v Brně. A také tenisový turnaj WTA, který se v Ostravě koná od pondělí 19. října.

Tyto akce měly přednost, protože se konají dříve. Nyní by měly přijít při schvalování výjimek na řadu také zápasy fotbalové Evropské ligy. Ve čtvrtek 22. října by se měly hrát na českém území dva duely, a to Sparta–Lille a Liberec–Gent. Představitelé Národní sportovní agentury jsou optimističtí v tom, že by oba zápasy měla hlavní hygienička povolit v nejbližších dnech. Třetí český účastník Evropské ligy, tedy Slavia Praha, zajíždí v prvním kole soutěže do Izraele.

Ministerstvo zdravotnictví dnes také zodpovědělo dotaz Seznam Zpráv, který se snažil dobrat toho, jak je to s tréninky profesionálních fotbalových týmů. Až dosud se mělo podle výkladu Národní sportovní agentury za to, že jak pro profesionály, tak pro amatéry platí shodný limit nejvýše 6 osob v jedné trénující skupině.

Kryštof Berka z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví ale uvedl věc na pravou míru. „Pokud jde o situaci, že se jedná o osoby společně vykonávající podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost (typicky fotbalisté mají živnostenské oprávnění a jsou jeden tým), tak neplatí ani omezení na 6 osob,“ odpověděl Berka v mailové korespondenci.

Z toho vyplývá, že profesionální fotbalisté ze dvou nejvyšších soutěží mohou trénovat s kompletním týmem. Stejně jako všichni ostatní jen nesmí používat šaten a dalších vnitřních zařízení stadionů.

Amatérští fotbalisté podle očekávání musí vytvářet skupinky o nejvýše 6 osobách. „V ostatních případech je třeba dodržet daný počet,“ zdůrazňuje Kryštof Berka z Ministerstva zdravotnictví.

„Pro úplnost dodáváme, že v případě většího prostoru např. stadionu tak přichází v úvahu, aby na místě současně trénovalo více takových (max. šestičlenných) skupin, pokud je důsledně dodržováno, že trénují odděleně od sebe. Platí však zákaz využívání sportovišť ve vnitřních prostorech staveb a vnitřních prostor venkovních sportovišť,“ připomíná Berka.

Reklama

Související témata:

Doporučované