Hlavní obsah

Půl milionu pro komunisty. Největší sponzorce KSČM je 93 let

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

KSČM se nemůže pochlubit milionovými sponzory, spoléhá hlavně na příspěvky od členů.

Reklama

Je to nejspravedlivější strana pro lidi, říká o KSČM Olga Machová. V uplynulých čtyřech letech darovala straně celkem 1,5 milionu korun.

Článek

Nejvyšší dar letos komunistické straně zatím neposlal žádný podnikatel ani funkcionář, ale 93letá řadová členka KSČM Olga Machová z Prahy. V květnu darovala straně půl milionu korun.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nešlo přitom o její první objemný příspěvek. Už v roce 2017 věnovala KSČM 600 tisíc korun a v následujícím roce 400 tisíc.

„Tatínek sbíral celý život medaile, známky a odznaky. Prodala jsem je a peníze předala straně,“ řekla Machová Seznam Zprávám.

Zdůraznila, že otec byl během 2. světové války tři roky vězněn v koncentračním táboře a po celý život „pracoval pro stranu“. Ona sama vstoupila do bývalé KSČ už v roce 1945 a dodnes je členkou nástupnické partaje.

Komunistickým myšlenkám důchodkyně pevně věří i ve vysokém věku. „Je to nejspravedlivější strana pro lidi,“ řekla. Doufá, že se strana v říjnových volbách dostane přes hranici pěti procent hlasů a zůstane v Poslanecké sněmovně.

Za Olgou Machovou se na pomyslném žebříčku umístili i nejštědřejší činovníci KSČM. Druhý v pořadí, poslanec Leo Luzar letos daroval straně přes 400 tisíc korun.

Většinu z této částky naposílal Luzar během srpna a září.

„Bydlím v paneláku, mám devět let staré auto a dávám KSČM každý rok přes 100 tisíc korun stejně jako ostatní členové našeho poslaneckého klubu. Nyní máme ale výjimečné volby, kdy se rozhoduje o osudu naší strany a obyčejných lidí, za jejichž život bojujeme. Proto jsem se rozhodl věnovat do volební kampaně podstatně více peněz,“ uvedl Luzar na dotaz Seznam Zpráv.

Někteří funkcionáři pomáhají straně pravidelnými dávkami. Například šéf strany a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip letos většinou takto posílal vždy 38 tisíc korun měsíčně, předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá zase 20 tisíc.

Vysoké částky letos KSČM dostala také jako dědictví po členech, kteří zemřeli. V lednu takto přišlo na účet strany skoro půl milionu korun s označením „dědictví p. Švihálková“, z května pak pochází záznam o vkladu v hotovosti 300 tisíc s popiskem „dědictví A. Slováková“.

Koncem září přišlo na účet KSČM také sto tisíc korun z neznámého soukromého svěřenského fondu. Tyto peníze však vedení strany nechce. „Nevíme, od koho to je, podle zákona nám takový příspěvek nenáleží, vrátíme ho na účet odesílatele,“ řekla mluvčí KSČM Helena Grofová.

Reklama

Doporučované