Hlavní obsah

Půl milionu steaků. Jak norský potápěč naučil Čechy hodovat

Foto: Archiv Kampa Park, Seznam Zprávy

Magickou atmosféru Kampa Parku vytváří poloha těsně u Karlova mostu.

Reklama

Vypadá to, že jedna z nejznámějších pražských restaurací přežije všechno. Má za sebou devastující povodeň, ekonomickou krizi i covid, a přestože Praze stále chybějí zahraniční turisté, za letních večerů měla opět úplně plno.

Článek

Ani se nechce věřit, že tato stálice pražské gastronomie slaví už 27. výročí. Bývalý potápěč norského námořnictva Nils Jebens přitom přišel do Prahy v roce 1992 jako šéf nově otvíraného kasina. Prahu si zamiloval na první pohled, stala se jeho druhým domovem, a on se naopak stal jedním z nejvýznamnějších pražských restauratérů. Kampa Park otevřel v září 1994.

A nikomu nevadí, že zdejší menu se za ta léta změnilo jen symbolicky. Mezi hlavní taháky stále patří pepřový steak, halibut s lanýži či legendární jahodové cappuccino.

Foto: Archiv Kampa Park, Seznam Zprávy

Restauratér Nils Jebens je bývalým potápěčem norského námořnictva.

Pravý a levý břeh Vltavy

Společně s dalším úspěšným restauratérem, Indem Sanjivem Surim, si Prahu vlastně rozdělili na dvě části. Suri otevřel na pravém břehu vyhlášené restaurace V Zátiší, Mlýnec a Bellevue, zatímco Nor měl pod palcem levý břeh, kde vybudoval steakovou restauraci Cowboys, romantickou Hergetovu cihelnu. A hlavně luxusní Kampa Park, jenž se stal vlajkovou lodí jeho skupiny.

Zejména na konci 90. let zde nemohla chybět žádná celebrita, která přijela do Prahy: do podniku zavítal Mick Jagger, Brad Pitt, Julia Robertsová či Johnny Depp.

Foto: Archiv Kampa Park, Seznam Zprávy

Jako stvořené pro pohlednici. Restaurace Kampa Park v noci

Jak vaří MasterChef

Kampa Park je poměrně konzervativní podnik. Sází na špičkové suroviny a mistrovství šéfkuchaře Marka Raditsche, jenž se do širšího povědomí zapsal jako jeden z porotců oblíbené televizní soutěže MasterChef.

Zkušený šéfkuchař, který má Kampa Park na starosti přes dvacet let, ve svých kulinářských kreacích spojuje čerstvé ryby a plody moře, francouzské omáčky a unikátní chutě nejrůznějších exotických ingrediencí. Třeba halibuta, jenž má pověst jedné z nejchutnějších ryb, podává s lanýži, zatímco tuňákový tatarák doprovází kaviárová omáčka.

Mezi největší hity podniku patří pepřový steak s koňakovou omáčkou, jenž je v nabídce od samotného otevření. Dalším hvězdou je burger z masa plemene black angus „vytuněný“ tučnými játry foie gras, lahodné mušle svatého Jakuba s rozinkami, ořechy a květákem a pak samozřejmě populární dezert v podobě jahodového cappuccina s vanilkovou zmrzlinou a lesním ovocem, které se servíruje se zapálenou snítkou levandule.

Foto: Archiv Kampa Park, Seznam Zprávy

Jahodové cappuccino s vanilkovou zmrzlinou a lesním ovocem doplňuje zapálená snítka levandule.

Půl milionu steaků

Pro lepší představu o popularitě jmenovaných pokrmů přidejme pár čísel z kuchyně, resp. z jejich počítače: před covidem zde ročně prodali šestnáct tisíc porcí steaku, šest tisíc porcí halibuta a pět tisíc porcí „jakubek“. Když si vezmeme na pomoc kalkulačku, vyjde nám, že zdejší kuchaři od otevření podniku připravili pro své hosty už nějakých půl milionu steaků. Tak kdo ještě neměl?

Kampa Park

Na Kampě 523/8b, Praha Malá Strana

Otevřeno je Po–Ne: od 11:30 do 22:00.

Restaurace s několika salonky a vnitřní terasou s výhledem na Karlův most má kapacitu zhruba 180 míst, venkovní terasa má kapacitu 80 míst.

Ukázka z menu

Foto: Archiv Kampa Park, Seznam Zprávy

Halibut připravený na olivovém oleji s bramborovo-hořčicovým pyré, lanýžovými perlami, slaninou pancetta a zeleninovou pěnou je za 975 korun.

Foto: Archiv Kampa Park, Seznam Zprávy

Zprudka opečené mušle sv. Jakuba s květákem, ořechy a rozinkami ochutnáte za 445 korun.

Reklama

Doporučované