Hlavní obsah

Půl roku jsou odříznutí od světa. Vrtulník vozí francouzským vesničanům zásoby i auta

Obyvatelé dvou francouzských vesnic jsou už půl roku odříznutí od civilizace. Vrtulníky jim vozí zásoby i auta.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Žít v horách a být obklopený přírodou je příjemné, dokud nedojde k sesuvu půdy, který strhne jedinou přístupovou silnici.

Článek

Sesuv půdy, který zničil silnici vedoucí do dvou alpských vesnic v departementu Alpes-Maritimes, drží jejich obyvatele už déle než půl roku odříznuté od civilizace. Nová silnice má být postavena na jaře, předtím ale na místní čeká zima.

Čtyři desítky obyvatel vesnic Beroulf a Sainte Sabine od letošního dubna musely razantně změnit svůj způsob života. K zásobování s pomocí vlády používají například helikoptéry, které do vesnic vynášejí krmivo pro zvířata, zásoby paliva i osobní auta.

I tak se ale museli velmi uskromnit. „Letos nebudeme mít žádnou naftu na topení do kotle, nenechali jsme si ji nahoru poslat,“ řekla Florence Sebille v rozhovoru pro Reuters. „Přestože dostáváme nějakou pomoc, jsou helikoptéry stále drahé.“

Sesuv půdy způsobily silné deště. Nebyl při něm nikdo zraněn. Ze svahu se podle odhadů uvolnilo až 200 000 metrů krychlových hlíny a kamení. Obyvatelé vesnic popsali francouzskému serveru Var-matin, že slyšeli hluk, jako při zemětřesení.

Hasičům se podařilo zprůchodnit lesní cestu, kterou to do města pěšky trvá zhruba třicet minut, uvedl Var-matin. Většina obyvatel se ale obává zimy.

„Každé ráno musím chodit do údolí kvůli práci velmi brzy. Zatím je dobré počasí, musíme se ale připravit na déšť a sníh,“ řekl ředitel základní školy Laurent Misset.

Několik penzistů a lidí, kteří bez pomoci nemohli sami chodit, už úřady nechaly evakuovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované