Hlavní obsah

Půl sadu má teď v jiné zemi. V Jižní Osetii začali Rusové posouvat hranici s Gruzií

V Jižní Osetii začali Rusové posouvat hranici s Gruzií.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusko tvrdí, že si Jižní Osetie pouze označuje své skutečné hranice – které byly vytyčeny ještě za doby Sovětského svazu, kdy se jednalo o autonomní oblasti. Ale mnoho Gruzínců to považuje za plíživou ruskou anexi, proti níž nemá jejich malá země sílu zakročit.

Článek

Merab Mekarišvili staví nový plot okolo své zahrady, aby tak ohradil pozemek u domu, který teď buduje. Jeho starý domov byl v roce 2008 téměř zničen během války mezi Gruzií a Ruskem. Plánu na jeho rekonstrukci se už dávno vzdal, protože stojí přímo vedle dráty ohraničené hranice, která odděluje jižní Osetii od Gruzie – jak byl totiž varován, tento plot by mohl být posunut o kus dál.

„Teď už tady není možné žít, protože Rusové sem můžou kdykoliv přijít, třeba i zítra, a hranici posunout a dům pak už bude na druhé straně. Nemá smysl tady déle zůstávat. Samozřejmě, že bych mohl starý dům opravit a nestavět nový. Ale jejich plán je – posunout hraniční čáru,” říká Merab.

Na jiném místě už byla hranice mezi Gruzií a Jižní Osetií už dokonce posunuta.

83letý Data Vanišvili nebyl tak rychlý jako Merab a zůstal proto na straně, kde leží Jižní Osetie. Může teď spoléhat pouze na návštevy svých přátel, kteří mu přinášejí zprávy z domova, jeho penzi a také nákupy.

„Když sem někdo nahoru za hraniční plot přijde, tak mu dám peníze, aby mi koupil ve vesnici v obchodě chleba. Když ne, tak nic nemám, protože dostávám penzi v gruzínské měně. A za tu si tady nic nekoupím,” říká Vanišvili.

Mise Evropské unie od roku 2008 kontroluje tzv. Administrativní hraniční linii a evropští pozorovatelé jsou přesvědčeni, že se Rusko snaží z této linie udělat regulérní mezinárodní hranici – a to tak, že ji označuje a že také zadrží každého, kdo se jí pokusí překročit.

„Farmář, který vlastní tuto zahradu a který sem mohl předtím chodit, teď nemá do jeho jedné části přístup. To je typický příklad vytváření hranice, což je podle Evropské unie nelegální a nemělo by se to stávat a potlačuje to svobodu pohybu místních lidí a také právo na přístup k jejich půdě,” tvrdí jeden z evropských pozorovatelů.

Gruzínští vojáci na kontrolních stanovištích, která jsou v oblasti rozmístěná, se mohou jenom dívat, jak tento proces pokračuje. Rusko tvrdí, že si Jižní Osetie pouze označuje své skutečné hranice – které byly vytyčeny ještě za doby Sovětského svazu, kdy se jednalo o autonomní oblasti. Ale mnoho Gruzínců to považuje za plíživou ruskou anexi, proti níž nemá jejich malá země sílu zakročit.

Reklama

Doporučované