Hlavní obsah

Půlkařka Semenyaová je výjimečná, ale vrcholový sport takové sportovce vyhledává, říká šéflékař českých atletů

Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvojnásobná olympijská vítězka Caster Semenyaová se musí léčit, nebo závodit s muži, říká nové pravidlo IAAF.

Článek

Mezinárodní atletická federace (IAAF) zakáže od 1. listopadu běžkyním s přirozeně vyšší hladinou testosteronu v krvi závodit se ženami, a to na tratích od 400 do 1500 metrů. Nové pravidlo se dotkne hlavně dvojnásobné olympijské vítězky Caster Semenyaové.

„Pravidla se budou určitě připomínkovat a celá situace se bude ještě vyvíjet,“ dodává k tomu ale šéflékař olympijského týmu a atletické reprezentace Jiří Neumann.

Jasné však je, že atletky, které budou chtít nastupovat v ženské kategorii, ale zároveň překračují limit testosteronu v krvi, se musí začít léčit, a to minimálně šest měsíců před mezinárodním závodem.

„Dříve se dělaly sextesty s tím, že se sledoval mužský, nebo ženský X chromozom a dotyčný pak spadal do jedné, nebo druhé kategorie. Dnes se pohlaví určuje podle hladiny testosteronu v krvi a limit pro ženy je stanovený na 5 nmol/l,” upřesňuje šéflékař olympijského týmu a atletické reprezentace Jiří Neumann hranici, kterou atletky nesmí překročit.

Nové regule se vztahují pouze na tratě od 400 do 1500 metrů. Podle studie IAAF přitom podobný problém panuje i v hodu kladivem nebo skoku o tyči. Přístup atletické federace tak zavdává ke kritice, že pravidlem míří přímo na Semenyaovou.

„Dnes se všechno točí kolem Caster Semenyaové, ale historie zná podobné případy, třeba polskou sprinterku Klobukowskou nebo českou atletku Koubkovou,“ připomíná Neumann.

Někteří kritici nové regule považují za biologický rasismus. Podle stejné teorie by se mohli ozývat i sprinteři, kteří nemají tak dlouhé nohy jako Usain Bolt, nebo plavci, již nemají takové rozpětí rukou jako Michael Phelps.

„Vrcholový sport vyhledává, nechci použít slovo anomálie, ale individuality. Michael Phelps má nejen dlouhé ruce, ale také dlouhé nohy, které mu pomáhají při výkonu. Někteří lidé jsou zkrátka k určitým sportům biologicky predisponovaní,“ dodává Neumann.

Celý rozhovor si pusťte ve videu. Pořad SPORT pak můžete sledovat každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované