Hlavní obsah

Půlkařka Semenyaová musí brát léky, nebo závodit s muži

Olympijská vítězka na 800 metrů Caster Semenyaová přemýšlí o přechodu na dlouhé tratě, pro které nařízení neplatí.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Ženy s přirozeně vyšší hladinou testosteronu nesmí závodit v ženských kategoriích, pokud se nebudou léčit.

Článek

Mezinárodní atletická federace (IAAF) představila nová pravidla, která zasáhnou hlavně olympijskou vítězku na 800 metrů Caster Semenyaovou.

Ženy s přirozeně vyšší hladinou testosteronu musí totiž podle nových regulí minimálně šest měsíců před mezinárodním závodem začít pomocí léků snižovat množství mužského pohlavního hormonu v krvi. Nižší hladinu hormonu 5nmol/l si pak musí závodnice udržet.

„Revize pravidel se nezaměřuje na žádné podvody, jde o srovnání podmínek, které zajistí spravedlivé a smysluplné závodění v atletice, kde se úspěch odvíjí od talentu, obětavosti a těžké práce, nikoliv od dalších faktorů,” uvedl k novým pravidlům prezident IAAF Sebastian Coe.

Nové regule vstoupí v platnost 1. listopadu. Vztahují se ale jen na tratě od 400 do 1500 metrů. Podle lékařské studie IAAF totiž pravě v těchto disciplinách, včetně například hodu kladivem nebo skoku o tyči, získávají závodnice s vyšší hladinou testosteronu konkurenční výhodu.

Semenyaové a závodnicím s podobným problémem tak nezbývá nic jiného než se léčit, nebo závodit s muži. Jihoafrická závodnice ale už dříve uvedla, že uvažuje o přechodu na dlouhé tratě. Pro závody na 3000 a 5000 metrů totiž nařízení neplatí.

„Jsem si z 97 procent jistá, že mě nemáte rádi, ale co vím stoprocentně, že mi to vůbec nevadí,“ napsala ještě před oficiálním rozhodnutím vlajkonoška Jihoafrické republiky na nedávných hrách Commonwealthu Semenyaová na Twitter.

Reklama

Doporučované