Hlavní obsah

Půlnoční mše za oběti neštěstí. Můžeme se už jen pomodlit, říká farář ve Stonavě

Noc, kdy zemřeli horníci. Obrázky z místa neštěstí jen několik hodin po výbuchu.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Karviná kvůli památce horníků ruší doprovodný program vánočních trhů, v Ostravě v pátek večer zhasly dominanty města.

Článek

Karvinská radnice po čtvrtečním důlním neštěstí v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, které si vyžádalo 13 lidských životů, zrušila doprovodný program vánočního jarmarku. Město se tímto způsobem připojí k pietě za mrtvé horníky, řekl mluvčí Karviné Michal Hudeček.

„Zrušili jsme celý zbývající kulturní program. Stánkový prodej ale běží dál. Lidé mohou přijít nakoupit. Jde především o symbolické gesto. Není dobré dělat velkou slávu, když se stalo takové neštěstí,“ uvedl mluvčí.

Trhy se konají na Masarykově náměstí a končit budou v neděli. Radnice zrušila například promítání klasických pohádek Tři oříšky pro Popelku a Princezna se zlatou hvězdou na čele.

K tichým oslavám Vánoc a příchodu nového roku vyzval i starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber (ANO). „Dal jsem výzvu našim občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů,“ řekl v pátek ČTK Feber.

Památku zesnulých horníků uctili i v krajské Ostravě. V pátek večer zhasly světelné dominanty města – věž Nové radnice a Sýkorův most.

Tradiční půlnoční mše o Štědrém večeru v katedrále Božského Spasitele v Ostravě se bude sloužit za oběti důlního neštěstí. Podobné to bude i ve Stonavě. V tamním katolickém kostele se uskuteční mše za zemřelé horníky důlního neštěstí 24. prosince ve 21 hodin.

Druhá vánoční mše bude následovat 25. prosince od čtvrt na jedenáct. Farář Roland Manowski je rovněž připraven poskytnout individuální duchovní pomoc a podporu všem postiženým rodinám. „Každý farář musí být tam, kde se lidem něco děje. Za horníky se můžeme už jen pomodlit. Pomoc ale potřebují pozůstalí,“ řekl farář ČTK.

Výbuch metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 horníků, z toho je 12 Poláků a Čech. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit. Na památku 13 obětí neštěstí v černouhelném dolu ČSM na Karvinsku se dnes v poledne rozezní v Česku na 140 vteřin sirény. Polsko vyhlásilo na neděli státní smutek.

Reklama

Doporučované