Hlavní obsah

„Půlroční ministr" Havlíček nastupuje. Za úkol má porazit mobilní operátory

Jiří Havlíček je novým ministrem průmyslu a obchodu.

 

Reklama

Jiří Havlíček ve funkci nahrazuje Jana Mládka, kterého premiér Sobotka odvolal na konci února.

Článek

Zeman jmenoval Jiřího Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu.Video: Redakce Seznam

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) nastupuje do funkce. Nejprve jej před polednem jmenoval prezident Miloš Zeman, následně jej uvede do úřadu premiér Bohuslav Sobotka.

Havlíček se chce zaměřit mimo jiné na schválení zákona o elektronických komunikacích, který by měl přispět ke snížení cen mobilních dat. Havlíčkův předchůdce Jan Mládek (ČSSD) byl kvůli svému postoji k zákonu kritizován a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Mládkův postoj označil za důvod jeho odvolání ke konci února.

Havlíček se také chce soustředit na schválení zákona o urychlení výstavby vysokorychlostního internetu a novely zákona o České obchodní inspekci. Bude se muset zabývat i situací v černouhelné společnosti OKD. Havlíček, stejně jako před ním Mládek, prosazuje vstup státního podniku Diamo do OKD. S tím nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Havlíček dosud působil na Ministerstvu průmyslu a obchodu jako náměstek a vztahoval se na něj služební zákon. Výkon služby státního zaměstnance mu bude ve chvíli vstupu do vlády pozastaven, po skončení ministerského angažmá by se měl vrátit na původní místo.

Reklama

Související témata:

Doporučované