Hlavní obsah

Působivé i děsivé. Probuzená sopka chrlí popel kilometry vysoko

Záznam aktivity indonéského vulkánu krátce po jeho dvou nedělních erupcích.Video: Twitter.com/MAGMA Indonesia

 

Reklama

Sopka Soputan na indonéském ostrově Sulawesi se v neděli probudila k životu. Do vzduchu vychrlila sloupec hustého popela, který dosáhl výšky až 7500 metrů.

Článek

Obyvatelé severní části ostrova Sulawesi zažili neobvyklé nedělní ráno. Podle deníku Independent došlo hned ke dvěma erupcím vulkánu Soputan.

Foto: Twitter.com/MAGMA Indonesia

Soputan při erupci.

O následek zemětřesení se podle listu nejednalo. To Indonésii sice postihlo, ale epicentrum se nacházelo asi dva tisíce kilometrů východně od oblasti – přesněji v provincii Papua, asi 160 kilometrů jihozápadně od hlavního města Jayapura. Nejsilnější otřesy o síle 6,2 stupně navíc propukly před oběma výbuchy sopky.

Neklidný Soputan sleduje na ostrově server MAGMA Indonesia, který se zabývá monitoringovou aplikací pro snižování a vyhodnocení geologických rizik. Webový portál sdílel na svém oficiálním Twitteru fotky z erupcí a také video, které ukázalo sloupec hustého popela dosahující výšky až 7500 metrů.

Místní úřady vyhlásily druhý nejvyšší stupeň pohotovosti. Na lidi v oblasti naléhají, aby až do odvolání nosili masky, a ochránili se tak před padajícím popelem. Také obyvatele varovaly před tekoucí lávou a možností, že se vylije do řek blízkých vulkánu.

Sopka Soputan je vysoká 1784 metrů a je jednou z více než 120 aktivních vulkánů v Indonésii.

Reklama

Doporučované