Hlavní obsah

Pustit hospodu jen napůl? Vláda nám to musí zaplatit, říkají majitelé

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jen pár hodin po obnovení provozu venkovních zahrádek restaurací přišel ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s plánem na otevření vnitřních prostor podniků. Termín je stanoven zatím na červen a za striktních omezení.

Článek

Půlka června – to je termín, kdy by se měly otevřít i vnitřní prostory restaurací.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se zatím počítá s otevřením na 50 procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Vicepremiér to řekl v pondělí při návštěvě Berouna.

O dalším uvolnění Havlíček vede debatu s hlavní hygieničkou a Ministerstvem zdravotnictví. Podle něj by se interiéry restaurací mohly otevřít v prvním červnovém týdnu, nejpozději ve druhém. „Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách,“ dodal.

Nic jiného jsme nečekali

Plánovaný termín je podle odborníků v oblasti restauračního byznysu dle očekávání. „Už z předešlých vystoupení epidemiologů nám bylo jasné, že restaurace vzbuzují velké emoce. Myslím, že v současné situaci už to není závod o to, kdo otevře nejdřív, ale abychom otevřeli a už nezavřeli,“ sdělil v reakci na slova ministra Luboš Kastner, restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků.

„To, co pro nás bylo problematické, už jsme si vysvětlili s vládou minulý týden – tedy kontrolování hostů zaměstnanci z vlastních řad. V případě, že ten způsob prokazování zůstane na hostovi, který doloží důkaz o svém zdravotním stavu kontrolním orgánům, tak se s tím restauratéři naučí žít,“ dodal.

Formu dohody, kterou vláda v pátek projednala, tedy pravidlo, že test, očkování nebo protilátky na covid-19 nebude kontrolovat restauratér, ale případná kontrola, schvaluje také majitel vinohradské restaurace Zelená Zahrada Jan Lacina. Na druhou stranu právě termín, kdy by se měly vnitřní prostory restaurací znovu obnovit, se mu zdá příliš vzdálený.

„Myslím si, že tento termín je velmi opožděný. Když se podívám kolem sebe, co se děje například na trzích, na pražské náplavce a na mnoha dalších místech v Česku, považuji to za zbytečné zdržování. Je to absurdní,“ okomentoval provozovatel restaurace rozhodnutí vlády.

Kompenzace i po otevření vnitřních prostor

Podle aktuálního plánu se zatím počítá s otevřením pouze poloviny kapacity veškerých vnitřních prostor provozoven. Podle Kastnera je v současné době zásadní stanovit jasná pravidla a budoucí režimová opatření v provozovnách a navázat vhodným modelem kompenzací. Jak sám navrhuje, mohlo by dojít například k přechodu z přímé na nepřímou formu kompenzací pro restauratéry.

„To, co potřebujeme vědět, jsou možné kompenzace. Pokud nás čekají nějaká další režimová v rámci provozu vnitřních, pak musíme vědět, co nás čeká za eventuální kompenzace. Nelze omezovat byznys omezením kapacity vnitřních prostor a nemít na to připravenou odpověď,“ okomentoval Luboš Kastner pro SZ Byznys.

To potvrzuje také majitel Lacina. „Každý podnikatel má prostory svého byznysu nastavené tak, aby mu provoz vynášel zisk. Ve chvíli, kdy bude tento provoz omezen na polovinu, tak nelze očekávat, že bude ekonomicky dál fungovat a jeho podnikání bude udržitelné,“ sdělil.

„Pokud tedy bude skutečně zavedeno poloviční omezení kapacity, je rozhodně namístě zavést adekvátní vládní dotace. V opačném případě by to mohlo vést například k nutnosti propustit část zaměstnanců a to samozřejmě není dobrá cesta,“ dodal Lacina pro SZ Byznys.

Venkovní prostory gastronomických podniků jsou opět v provozu od pondělí. Kvůli pandemii koronaviru na ně mají přístup jen lidé, kteří mají negativní test na covid-19, podstoupili očkování, nebo v posledních 90 dnech tuto nemoc prodělali.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince.

Následně však platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka či rozvoz.

Reklama

Doporučované