Hlavní obsah

„Pusťte je“, vláda Austrálie čelí tlaku kvůli zadržení rodiny uprchlíků

Foto: Profimedia.cz

Snímek rodiny tamilských uprchlíků, za jejichž propuštění ze zadržovacího střediska chodí Australané protestovat.

Reklama

Australští politici jsou pod tlakem veřejnosti, aby ze zadržovacího střediska pro žadatele o azyl propustili rodinu tamilských uprchlíků, poté co jedna z dcer onemocněla. Rodina před zadržením žila několik let v Austrálii.

Článek

Tříletá Tharnicaa Murugappanová musela být převezena z Vánočního ostrova do hlavního města Západní Austrálie poté, co měla deset dní vysokou horečku, zvracela a trpěla závratěmi. Lékaři na pevnině malé dívence diagnostikovali sepsi a zápal plic a nyní je ve stabilním stavu.

Případ znovu přitáhl pozornost na kontroverzní zadržovací středisko pro žadatele o azyl na Vánočním ostrově, které je nechvalně známé kvůli drastickým podmínkám a nekonečnému schvalovacímu procesu, kterému čelí tisíce zadržených uprchlíků.

I přesto, že australská vláda před dvěma lety ustoupila opozici a umožnila léčení nemocných migrantů na pevnině, zastánci rodiny tamilských uprchlíků tvrdí, že dívka musela čekat opravdu dlouho, než se jí dostalo odpovídající lékařské péče. Jen přijetí do nemocnice na Vánočním ostrově trvalo deset dní, a to i přesto, že Tharnicae bylo opravdu zle.

Její matka Priya Nadesalingdramová pro server BBC uvedla, že lékaře opakovaně žádala o antibiotika nebo nemocniční léčbu. Zdravotníci ji ale měli odmítnout a dívce dali pouze paracetamol a ibuprofen. Na pevninu mohla svou dceru doprovodit, otec a starší sestra museli zůstat na ostrově.

Australské úřady svůj postup hájí. BBC sdělily, že péče, které se Tharnicae na ostrově dostalo, byla „v souladu s doporučením lékařů“. Obvinění ze zanedbání či špatného zacházení s dívkou důrazně popřely.

Incident znovu probudil obavy veřejnosti o blahobyt rodiny a o stav její žádosti o azyl. Rodiče dívky, tamilští uprchlíci, připluli do Austrálie ze Srí Lanky před téměř deseti lety. Usadili se v severovýchodním australském státě Queensland ve venkovském městě Biloela. Zde se narodily jejich obě dcery – 3letá Tharnicaa a 6letá Kopika. O několik let později, v roce 2019, museli město opustit a přestěhovat se do zadržovacího střediska na Vánočním ostrově poté, co soud rozhodl o tom, že nemohou být z Austrálie úplně vyhoštěni.

Za rodiče malé dívky se postavilo celé město, které rozpoutalo soudní bitvu, jež zaměstnávala nejvyšší soudy po celé Austrálii. Onemocnění přimělo zastánce rodiny, včetně několika opozičních poslanců, k obnovení výzvy za její propuštění. Australská ministryně vnitra Karen Andrewsová totiž má pravomoc rodině udělit vízum k pobytu v Austrálii.

Australská vláda v úterý oznámila, že zvažuje, zda by nebylo rodinu možné v rámci bilaterálních dohod přesídlit do USA nebo na Nový Zéland. Podle advokátky Cariny Fordové, která rodinu zastupuje, to rodině nikdo neoznámil. Příznivci rodiny by si ale přáli, aby jí bylo umožněno vrátit se do města, kde už zapustila kořeny.

„V Biloele jsme připravení. Naléháme na ministryni Karen Andrewsovou, aby využila své pravomoci a nechala naše přátele, ať se vrátí domů do Bilo (#HomeToBilo), kde budou v bezpečí a milováni,“ uvedli zástupci kampaně za jejich návrat domů.

Austrálie je tvrdou protiimigrační politikou proslulá. Lidé, kteří byli zadrženi na moři nebo se na kontinent dostali lodí, nesmí vkročit na pevninu, pokud vysloveně nepotřebují lékařskou péči. Zpracování jejich žádosti o azyl může trvat roky, aniž by jim byly poskytnuty informace o tom, jak to s nimi vypadá. Kolují také svědectví o tom, že migranti žijí v zadržovacích střediscích mimo pevninu v nelidských podmínkách.

Australská vláda tvrdý postup dlouhodobě brání, údajně má pomoci v boji proti pašování lidí. Podle lidskoprávních organizací ale porušuje práva uprchlíků. Díky tvrdým zákonům může například zadržovat uprchlíky, které nazývá „nezákonnými ne-občany“ na dobu neurčitou, což je migrační politika, kterou kritizuje i samotná Organizace spojených národů (OSN).

Reklama

Doporučované