Hlavní obsah

Ministryně Dostálová po kritice závodu v klikání odkládá další rozdělování miliard

Foto: vláda.cz

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Reklama

aktualizováno •

Zástupci Asociace krajů se rozhodli s ministryní Klárou Dostálovou a ministrem Petrem Arenbergerem, že se páteční výzva, při níž se mělo rozdělit 5,5 miliardy korun, odloží.

Článek

Poté, co ministerstvo pro místní rozvoj sklidilo kritiku za rozdělování peněz z Evropské unie pro tuzemské nemocnice, dojde s největší pravděpodobností ke změnám.

Z rozdělení necelých osmi miliard korun se minulý týden stal závod v klikání, při němž rozhodovaly sekundy. První nemocnice, které neuspěly, již ve čtvrtek oznámily, že se kvůli tomu chtějí obrátit na soud.

V pátek ve 14 hodin se přitom naplánovalo další kolo rozdělování peněz, v němž uspěje ten, kdo přes internet nejrychleji přihlásí svůj projekt. A následně splní další kritéria. Rozdělit se mělo dalších 5,5 miliardy korun.

Peníze se mají vyčerpat třeba na stavbu či modernizaci zařízení, v nichž se starají o pacienty s rakovinou, s kardiovaskulárními a duševními onemocněními nebo se závažnou obezitou.

Jenže rozdělení těchto miliard se pozastaví. Zástupci Asociace krajů měli v pátek ráno jednání s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za hnutí ANO).

Výsledek je, že bude dnešní výzva odložena.

„Jsme rádi, že po dnešním jednání s paní ministryní Dostálovou a panem Arenbergerem došlo k dohodě. Mělo by dojít k posunutí dalších výzev a úpravě jejich parametrů, podle kterých se budou peníze rozdělovat. Rozhodovat musí kvalita, a ne rychlost klikání nebo robotů,“ uvedl pro Seznam Zprávy hejtman Martin Půta.

Informaci na tiskové konferenci následně potvrdila i ministryně Dostálová. „Tuhle výzvu odsuneme. Budeme se snažit hledat ještě nějaká další kritéria, která by se do této výzvy doplnila,“ řekla Dostálová. Podle ní dojde k odložení zhruba o 14 dnů. „K žádným předžalobním výzvám tak není důvod,“ podotkla.

Výzva, jež proběhla minulý týden, se měnit podle Dostálové nebude.

„Projekty se nyní vyhodnotí. Je tam i několik projektů, které nedodaly stanovisko přístrojové komise. Nebo jsou tam projekty, které nedodržely limity. Ty budou vyřazeny,“ uvedla Dostálová.

Dostálová doplnila, že ministerstvo bude na podzim usilovat o další prostředky ve výši pěti až šesti miliard korun, které by bylo možné udělit projektům, na něž se v jarní výzvě nedostalo.

Reklama

Doporučované