Hlavní obsah

Zeman jako Půta. V Liberci také zrušili předávání cen významným osobnostem

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Sejdeme se v lepších časech,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Reklama

Prezident Zeman dnes oznámil zrušení slavnostního aktu udělování státních vyznamenání. K podobnému kroku se rozhodl také liberecký hejtman Martin Půta. Učinil tak již před týdnem, dnes úřad jeho stanovisko oficiálně prezentoval.

Článek

V případě Libereckého kraje jde o tradiční akci Pocty hejtmana. Oceňuje osobnosti, které se svým celoživotním dílem nebo výjimečným skutkem zasloužily o dobré jméno Libereckého kraje. Slavnost se měla uskutečnit dnes. Zatím se ale kvůli epidemii koronaviru neuskuteční.

„Je mi líto, že se nemůžeme sejít tak jako každý rok v krásném prostředí Oblastní galerie. Mohli bychom sice akci uspořádat ve videoformátu, kde by se medailonky jednotlivých oceněných promítaly, ale jsem toho názoru, že osobní setkání s držiteli poct je mnohem cennější. Počkejme tedy, až bude situace natolik příznivá, že budu moci Pocty hejtmana důstojně udělit. Sejdeme se v lepších časech,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Na sociální síti podotknul, že podle jeho názoru by pořádání takového setkání v dnešní době „odporovalo nejen všem současným vládním nařízením, ale zároveň by bylo výsměchem všem lidem, kterým tato omezení znemožnila vykonávat jejich práci. Navíc jsem přesvědčen o tom, že pro oceněné není nejdůležitější samotný diplom nebo hejtmanský dukát, ale především možnost se setkat a promluvit o svém životě.“

Pocty hejtmana se předávají od roku 2006 a obdrželo je již 88 osobností – například spisovatel Vladimír Páral, sbormistr Severáčku Petr Pálka, architekt Karel Hubáček, válečný veterán Stanislav Hnělička, kapelník Ladislav Bareš či filozof Jan Patočka. Letos se v nominaci ocitlo 22 jmen. Hejtman Martin Půta ocení sedm z nich.

Reklama

Doporučované