Hlavní obsah

Půta triumfuje. „Moje vysněná koalice není s ANO,“ říká

Foto: FB Martina Půty

Martin Půta je hejtmanem od roku 2012. Jím vedení Starostové pro Liberecký kraj vyhráli krajské volby i dnes.

Reklama

Martin Půta se vysoce pravděpodobně znovu stane hejtmanem Libereckého kraje, již potřetí. Starostové v Libereckém kraji, jejichž je lídrem, získají okolo 40 procent hlasů. V budoucí vládě by se rád obešel bez hnutí ANO.

Článek

Starostové pro Liberecký kraj dostanou o zhruba sedm procent hlasů víc než před čtyřmi lety. Což jim poskytuje mimořádně silnou vyjednávací pozici. Půta v sobotu vpodvečer nechtěl být konkrétní, řekl, že bude jednat se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostanou. Připomeňme, že v Libereckém kraji dosud Starostové vládli s hnutím ANO, s ČSSD a s ODS. „Koalice fungovala dobře pracovně i lidsky. Pokud bych měl ale hovořit o budoucí vysněné koalici, obešel bych se v ní bez ANO,“ řekl Půta Seznam Zprávám.

Podotkl, že s ohledem na těžké koronavirové měsíce, které zemi čekají, hodlá sestavit co nejpevnější vládu. Jednat tedy bude kromě zástupců hnutí ANO – 18 procent – také s Piráty, kteří jsou v Libereckém kraji se ziskem deseti procent třetí, s devítiprocentní ODS a okamurovci, kteří mají šest procent.

„Existují ovšem uskupení, která ve svém programu cíleně sledovala jeden podle mě velmi důležitý bod, totiž životní prostředí a klimatickou změnu. Rád bych je, budou-li o to stát, přizval ke spolupráci, například ve výborech, ačkoliv se do zastupitelstva nedostala,“ dodal Půta.

Na mysli má hnutí PRO Krajinu, jež získalo čtyři procenta, a zastoupeni jsou v něm zelení i bývalí členové hnutí Změna, jako například populární duo libereckých politiků Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa. Změna, jejímž lídrem byl a je Jan Korytář, ve volbách zcela propadla, má 1,5 procenta.

Foto: Seznam Zprávy

Průběžné výsledky v 18 hodin.

„Troufnu si tvrdit, že letošní volební čísla jsou výsledkem předchozích čtyř let naší práce,“ řekl Půta. Dodal, že za triumfem hnutí stojí podle jeho názoru i silná kandidátka. „Ukažte mi jinou stranu, která by o kterémkoliv ze svých kandidátů mohla říci, že může jít z fleku dělat radního,“ dodal Půta, který je hejtmanem od listopadu roku 2012.

Svou roli, míní Půta, hraje i týmový duch. „Držíme a drželi jsme spolu, i když se něco, mírně řečeno, nepovedlo. Máme skvělý tým.“

Krajské volby v Libereckém kraji dnes vyhrají Starostové pro Liberecký kraj a obhájí vítězství z roku 2016. V pět hodin odpoledne mají 38,21 procenta hlasů. Na druhém místě bude pravděpodobně ANO, zatím má 17,96 procenta. Třetí Piráti mají téměř deset procent. Volební účast je dosud 40,10 procenta.

Volby v roce 2016 vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj, kterému dala hlas téměř třetina voličů, a získalo 18 míst v zastupitelstvu. V kraji nyní vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj s ANO, ČSSD a právě ODS, která má dohromady 35 mandátů. Do zastupitelstva se v roce 2016 dostali ještě komunisté, Změna pro Liberecký kraj a SPD.

Reklama

Doporučované