Hlavní obsah

Půta se stal potřetí hejtmanem, příště už chce jít do bitvy s Babišem

Foto: FB Martina Půty

Martina Půtu dnes zastupitelstvo Libereckého kraje potřetí zvolilo hejtmanem.

Reklama

Hejtmanem Libereckého kraje je znovu Martin Půta, který už potřetí dovedl Starosty pro Liberecký kraj k vítězství. Hejtmanskou funkci obhájil už podruhé, nikomu jinému se to zatím v Libereckém kraji nepodařilo.

Článek

Pro Půtu dnes hlasovalo 30 ze 44 přítomných zastupitelů. Jednání se koná za přísných hygienických opatření. „Naším hlavním společným úkolem bude nejen zvládnutí krize v rámci nouzového stavu, to je především podpora zdravotnictví, domovů pro seniory, ústavů pobytových služeb. V dlouhodobém horizontu to bude příprava rozpočtu na rok 2021, který zohlední dopady všech těch opatření do ekonomiky. Myslím, že covidová opatření jsou dost velká, takže se dá čekat, že rozpočet bude menší, než jsme možná ještě před půl rokem všichni doufali. Zastupitelstvo se musí v prosinci věnovat debatě o prioritách a velikosti rozpočtu,“ řekl po svém zvolení Půta.

Kraj v následujících čtyřech letech povede koalice, na které se Starostové dohodli s Piráty a ODS. Starostové volby v kraji vyhráli s drtivým náskokem, když pro ně hlasovalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45. K nadpoloviční většině jim stačil jediný mandát. Piráti a ODS mají po pěti mandátech, koalice tak má pohodlnou většinu 32 hlasů. ANO s deseti zastupiteli, které bylo v minulém volebním období součástí krajské koalice, skončilo v opozici, stejně jako SPD se třemi zastupiteli. ČSSD a komunisté se po 20 letech do zastupitelstva nedostali.

Jak řekl Půta v den voleb Seznam Zprávám, příště už zřejmě kandidovat nebude. „Jsem přesvědčený, že je okolo mě mnoho lidí, kteří za čtyři roky se Starosty dosáhnou stejných, ne-li lepších výsledků. Vidím před sebou práci na kraji právě na příští roky, pak se bojím, že bych mohl začít upadat do stereotypu,“ řekl.

Říká, že budou v hnutí STAN muset vymyslet, „co s ním pak dál“. Podle svých slov si nepřipadá jako typ člověka, který by si liboval v diskuzích o nuancích formulací vět v zákonech. „Jsem spíš člověk pro exekutivu. Zároveň ale musím říci, že vedení České republiky je podle mě ve strašném stavu. Letošní krizový rok to jen zviditelnil,“ naráží současný a zřejmě i budoucí hejtman na panování hnutí ANO.

„Opravdu věřím, že příští rok bude mít hnutí Starostů v parlamentních volbách silné slovo. Budu-li vyzván, abych pomohl, asi do toho půjdu, angažmá přijmu,“ uvažuje.

Myslí si, že je nutné, aby došlo ke změně ve vládě, Andrej Babiš (ANO) podle něj zemi škodí. Byl to přitom právě Babiš, kdo v minulosti o Půtovi hovořil obdivně, říkal, že by si ho přál za ministra své vlády. Pomýšlí snad Půta až na post premiéra? „Rozhodně ne. Člověk musí v politice růst postupně,“ míní.

Reklama

Doporučované