Hlavní obsah

Putin a Erdogan se shodli v otázce Jeruzaléma: Jeho uznání za hlavní město Izraele destabilizuje Blízký východ

Putin a Erdogan budou nadále v úzkém kontaktu ohledně vývoje situace (video: AP).

 

Reklama

Rusko a Turecko reagují na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako metropoli Izraele. Podle nich názor amerického prezidenta Donalda Trumpa vede k destabilizaci situace na Blízkém východě.

Článek

Vladimir Putin v pondělí na tiskové konferenci v Ankaře prohlásil, že on a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan sdílí stejný názor. A to v otázce uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

Turecký prezident potvrdil, že v otázce Jeruzaléma a posledních kroků Spojených států sdílejí obě země stejný názor. Dodal, že oba prezidenti budou nadále v úzkém kontaktu ohledně vývoje situace.

Při pondělní návštěvě Káhiry Putin řekl, že „všechny kroky, které předcházejí možné dohodě mezi Izraelem a Palestinci, jsou kontraproduktivní a destabilizující”.

Ruský prezident zároveň vyzval k „okamžitému obnovení přímých izraelsko-palestinských rozhovorů o všech sporných otázkách, včetně statusu Jeruzaléma”, uvedla to agentura AFP.

Na rozhodnutí Donalda Trumpa o jednostranném uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele se snesla kritika z celého světa. V arabských zemích vypukla série protestů. Od středy si střety na palestinských územích vyžádaly životy čtyř Palestinců a více než tisícovku zraněných.

Íránský ministr obrany Amír Hátamí v pondělí řekl, že Trumpův krok urychlí zničení Izraele a dvojnásobně posílí jednotu muslimů. Šéf generálního štábu íránské armády označil Trumpovo rozhodnutí za hloupé. Podle něj to lze brát jako začátek nového palestinského povstání.

K situaci se vyjádřil v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem i český prezident Miloš Zeman. Navrhl, aby Česká republika Trumpovo rozhodnutí podpořila. Designovaný premiér Andrej Babiš má ale opačný názor. Trumpovo rozhodnutí nepovažuje za správné.

Reklama

Doporučované