Hlavní obsah

Putin a Trump chystají schůzku, Bolton hájí postoj USA o raketách

Trump se znovu setká s Putinem.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, AP

 

Reklama

Prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin se znovu setkají na okraji oslav 100. výročí konce první světové války 11. listopadu v Paříži. Zjevně se na tom dohodly obě strany během dvoudenních jednání bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona v Moskvě, která dnes vyvrcholila schůzkou s Putinem.

Článek

Trumpův rádce v Moskvě uklidňoval situaci jen několik dní poté, co americký prezident ohlásil záměr odstoupit od klíčové smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.

Putin zdůraznil, že i přes rozdílné názory na mnoho otázek je záhodno udržet dialog. Vyčetl ale Američanům kromě odstupování od odzbrojovacích smluv i uvalování nových sankcí na Rusko, a to i po vydařené červencové schůzce s Trumpem v Helsinkách.

„Občas udivuje, že Spojené státy přijímají vůči Rusku naprosto ničím nevyprovokované kroky, které nemůžeme označit za přátelské. Dokonce jsme prakticky nereagovali ani na jediný z vašich kroků. Všechno to ale pokračuje a pokračuje,” postěžoval si ruský vůdce.

„Smlouva (INF) se porušovala, zastarala a nezahrnuje všechny strany. Jen jedna strana závazky plnila,” prohlásil Bolton už po jednání s Putinem před novináři. Hrozbu podle něj nepředstavuje odstoupení USA od smlouvy, ale „ruské rakety, které už jsou v Evropě“. Upozornil i na to, že smlouva nijak nezavazuje Čínu, která ale těmito raketami disponuje. Nicméně podle Boltonových náznaků od ohlášení záměru o odstoupení od smlouvy po skutečné vypovězení uplyne řada měsíců a ještě delší čas si vyžádá případné rozhodnutí o případném rozmístění amerických raket v Evropě.

Rusku také Bolton vyčetl vměšování do amerických voleb. Sice podle něj neovlivnilo výsledek klání o Bílý dům v roce 2016, ale vyvolalo v USA takovou nedůvěru a nepřátelství, že si Rusko samo uškodilo – a trpí tím i vzájemné vztahy.

Bolton v Moskvě již v pondělí jednal pět hodin s tajemníkem bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem a poté s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Partnerem mu byl dnes i ministr obrany Sergej Šojgu, který poukázal na potřebu spolupráce v Sýrii, aby obě velmoci předešly případným incidentům.

Jakkoli Bolton v ruské metropoli odmítal obavy z vypovězení INF a rozpoutání nových závodů ve zbrojení jako „přehrátou rétoriku“, Moskva varuje, že v případě vypovězení smlouvy bude situace ve světě nebezpečnější. Pokud USA začnou vyvíjet nové rakety, bude Moskva nucena reagovat adekvátně, aby obnovila vojenskou rovnováhu. Evropská unie v pondělí vyzvala Washington a Moskvu k dialogu, aby smlouvu zachovaly. Zatímco Británie už v neděli krok Spojených států rozhodně podpořila, z Berlína zaznělo, že německá vláda amerického záměru lituje. K opatrnosti nabádaly i Francie a Čína.

Reklama

Doporučované