Hlavní obsah

Putin a Trump si telefonovali o KLDR i Sýrii. V létě se chtějí sejít v Hamburku

Trump a Putin si poprvé od dubnového raketového útoku americké armády na syrskou leteckou základnu telefonovali.

 

Reklama

Bílý dům i Kreml označily telefonický rozhovor za konstruktivní. Prezidenti si volali už potřetí.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Oznámila to ruská tisková agentura TASS s odvoláním na prohlášení Kremlu. Prezidenti hovořili o koordinaci boje s terorismem, o situaci na Korejském poloostrově a o Sýrii. Oba se vyslovili pro uspořádání první vzájemné schůzky v červnu v Hamburku. Bílý dům označil jednání státníků za velmi dobré.

„Vladimir Putin a Donald Trump se vyslovili pro pokračování telefonických kontaktů a rovněž podpořili uspořádání osobní schůzky v souvislosti se summitem skupiny G20, který se uskuteční 7. a 8. června v Hamburku. Telefonický rozhovor byl věcný a konstruktivní," uvádí se v oficiální zprávě Kremlu.

Putin a Trump hovořili rovněž o významu koordinace akcí Ruska a USA v boji s terorismem v kontextu syrské krize, citovala ze zprávy Kremlu agentura TASS. Moskva a Washington budou aktivizovat dialog svých ministerstev zahraničí v zájmu pevnějšího příměří na syrském bojišti.

Podle Bílého domu se státníci shodli, že „všechny strany (syrského konfliktu) musí udělat vše pro to, aby se násilí zastavilo". Projednali také možnost vytvoření takzvaných bezpečných zón v Sýrii, které by měly napomoci dosažení pevného míru.

Ruský prezident podle TASS svého amerického kolegu vyzval ke zdrženlivosti a ke snížení úrovně napětí na Korejském poloostrově. Oba státníci se dohodli na spolupráci s cílem urovnat severokorejský problém diplomaticky a komplexně.

Telefonický rozhovor byl první po dubnovém raketovém útoku americké armády na syrskou leteckou základnu, který vyvolal tvrdou kritiku Moskvy. Od lednové inaugurace nového prezidenta USA spolu Trump a Putin telefonicky hovořili už potřetí.

Reklama

Doporučované