Hlavní obsah

Putin chce, aby Rusové zapomněli na gulagy

Svět bez obalu: Po stopách Velkého teroru.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Od Velkého teroru, který na počátku srpna 1937 rozpoutal bývalý sovětský diktátor Stalin a během něhož byly zavražděny stovky tisíc lidí, letos uplynulo 80 let. Existence jediného muzea o represích Perm-36, které se nachází v areálu někdejšího gulagu, je ohrožena.

Článek

Historiky, kteří Perm-36 zakládali, nahradili státní úředníci. Bývalé vedení skončilo prý pro nedostatek vlastenectví. Ze svědectví, která o případu jediného dochovaného gulagu na světě nashromáždili reportéři Svobodné Evropy, je zřejmé, že Putinovo Rusko nemá zájem připomínat si památku umučených politických vězňů.

Na několika místech si přesto lidé letos Velký teror připomněli. Mezinárodní organizace Memorial nadto uspořádala výpravu po místech hromadných hrobů těchto obětí. V Rusku je takových míst okolo 1500.

V pořadu Milana Šímy Svět bez obalu se na ně můžete podívat. Například do odlehlých lesů v severozápadní oblasti Karélie, kde byly hromadné hroby objeveny v roce 1997 - především zásluhou nadace Memorial a karelského historika Juryje Dmitrijeva. Sám pečlivě sestavil seznam jmen všech 13 000 místních obětí Velkého teroru.

Mimochodem, Dmitrijev nyní čelí obvinění z produkce dětské pornografie, jeho okolí je přesvědčeno, že jde o vykonstruovaný proces.

Reklama

Doporučované