Hlavní obsah

Putin chce po ruských oligarších 120 miliard dolarů. Plánuje tak nastartovat ekonomiku

Kreml zvyšuje tlak na velké firmy, snaží se tak nastartovat ekonomický růst.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Prezident Ruska Vladimir Putin ve snaze zachránit ruskou ekonomiku, kterou drtí západní sankce, vyvíjí tlak na velké firmy. S jejich pomocí plánuje Kreml pozvednout ekonomiku Ruské federace na úroveň Turecka a splnit Putinovy sliby o zvýšení životní úrovně.

Článek

Putin požaduje po velkých ruských firmách a oligarších, aby do konce jeho funkčního období vydali 120 miliard amerických dolarů, tedy bezmála 3 biliony korun, na nové investice. Chce tak po nich o 15 až 20 procent více než v období předchozího prezidentského mandátu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Ruský prezident plánuje zvýšit celkové investice v Rusku na čtvrtinu hrubého domácího produktu, což by byla nejvyšší úroveň od doby Sovětského svazu. Rusko by tak dosáhlo na úroveň Turecka, stále by však zaostávalo za Čínou, kde tento podíl činí 42 procent.

Pokud Kreml s investičním návrhem uspěje, mohlo by to znamenat, že akcionářům zůstane méně peněz, protože kapitálové výdaje firmy financují ze svého zisku, napsala agentura Bloomberg.

Ruská ekonomika uvízla v pasti, protože ji západní sankce odřízly od zahraničního kapitálu a technologií. Kreml se tak snaží nalézt alternativy, aby nastartoval růst a Putin mohl splnit sliby týkající se zvýšení životní úrovně.

Nejistý ekonomický výhled, často spojený s nepřátelským podnikatelským klimatem, podle agentury Bloomberg způsobuje, že jsou firmy ve výdajích na nový kapitál obezřetné. To však ohrožuje naděje Kremlu na hospodářský zlom. Úředníci proto osobně obchází šéfy společností, aby s nimi vyjednali projekty a podepsali je.

„Firmy snižují nebo odkládají investice, takže se musejí použít všechny nástroje,“ řekl náměstek ředitele moskevského ekonomického institutu Centrum pro makroekonomické analýzy a krátkodobé prognózy Vladimir Salnikov. „To možná není nejlepší stimul, ale funguje,“ dodal.

Cílem ministerstva financí je získat prostřednictvím zvýšeného tlaku do roku 2024, kdy Putinovi končí funkční období, na dodatečných investicích osm bilionů rublů, uvedl mluvčí ministerstva Andrej Lavrov.

Reklama

Doporučované