Hlavní obsah

Putin chystá drtivý útok na Aleppo, využije americké volby

 

Reklama

Podle západních tajných služeb se Moskva chystá na zásadní vojenskou operaci. Do týdne zaútočí na Aleppo takovou silou, že zničí syrskou opozici.

Článek

Zatímco Rusko stále nevysvětlilo, za jakým účelem přesouvalo svou letadlovou loď Admirál Kuzněcov Středomořím na východ (psali jsme zde), západní tajné služby přichází s poměrně srozumitelnou odpovědí.

Podle britského deníku Independent Rusko vyslalo k syrskému pobřeží svou největší vojenskou flotilu od dob studené války. Už minulý týden se Admirál Kuzněcov, loď s bojovými letouny a vrtulníky doprovázená protiponorkovými loděmi nebo raketovým křižníkem, přesouvala směrem na východ. Syrské pobřeží bude za několik dní v obležení nejen jediné ruské letadlové lodi, ale i dalších osmi dalších válečných lodí. V neděli prý navíc k Sýrii připluly tři ponorky s řízenými střelami.

Aleppo čeká útok, jaký nezažilo

Deník The Times pak v pondělí uvedl, že OSN a západní tajné služby očekávají na Aleppo intenzivní nálety. Možná největší, co město pamatuje. Útok očekávají v době amerických prezidentských voleb. Plán považují za součást ruské strategie zvítězit nad rebely, jichž zůstává ve městě kolem osmi tisíc.

Východní Aleppo je poslední baštou oficiální syrské opozice. Po třídenním příměří, které Rusko vyhlásilo, se válčící strany minulý týden opět vrátily k boji. V sobotu pak rebelové zaútočili na syrské vojenské jednotky. Oznámili, že se jim operace podařila a armádu zastavili. To však státní média popřela. OSN pak uvedla, že v důsledku raketových útoků ve městě umírají desítky civilistů.

Podaří-li se Rusku v příštích týdnech Aleppo dobýt, pomůže tak režimu prezidenta Bašára Asada odstranit opozici a upevnit vlastní pozici v zemi. Podle Andreje Kelina z ruského ministerstva zahraničí jsou ale obavy z útoku mylné a teorii, že plavidla u syrského pobřeží budou použita v obnoveném útoku na Aleppo, považuje za absurdní.

Reklama

Doporučované