Hlavní obsah

Putin hrál hokej s legendami na Rudém náměstí. „Půjdeme od vítězství k vítězství,” vzkázal světu

Ruský prezident Putin si opět zahrál hokejVideo: Reuters

 

Reklama

Hokej a silná slova. Prezident Putin zvyšuje svou popularitu před volbami před veřejností i vládní stranou Jednotné Rusko.

Článek

Vladimir Putin se připravuje na další vítězství v prezidentských volbách. V Rusku budou hlavu státu volit 18. března příštího roku.

Ruský prezident si nejprve zahrál svůj oblíbený hokej v centru Moskvy, na Rudém náměstí. Poté ho čekal sjezd vládní strany Jednotné Rusko, která Putina podle očekávání podpořila. Předtím podporu Putinovi podle agentury TASS vyjádřil předseda strany, premiér Dmitrij Medveděv.

Putin se ještě před Medveděvem obrátil k delegátům sjezdu v projevu, který nesl zřetelné známky předvolební kampaně. Nabádal například vládnoucí stranu, aby „čestně pojmenovala problémy, které před ní stojí, a důrazně odstraňovala vše, co brání pokroku”.

Šéf Kremlu, často na Západě kritizovaný za potlačování opozice a nezávislých médií, rovněž řekl, že je třeba „i nadále rozšiřovat mechanismy demokracie v Rusku, v plné míře odhalovat nesmírný potenciál občanské aktivity, podporovat konkurenci, soutěžení myšlenek”. „S respektem” je podle něj nutné přistupovat k „životaschopné opozici”.

Mezi dalšími hesly v projevu například zaznělo, že musejí být zajištěny možnosti pro rozvoj všech obyvatel Ruska. Putin také slíbil, že bude pokračovat řešení problému chudoby, a vyzval k „boji proti korupci a lhostejnosti”.

Úderný vzkaz adresoval rovněž směrem do zahraničí. „Není síly schopné zastavit postup Ruska vpřed. Půjdeme od vítězství k vítězství,” zdůraznil prezident.

Podle nedávné ankety činnost Putina v prezidentské funkci schvaluje kolem 82 procent Rusů. Druhé místo v žebříčku popularity drží Žirinovskij s 11 procenty a třetí je komunista Zjuganov s šesti procenty. Z opozičních osobností by pro Sobčakovou hlasovalo 0,2 procenta voličů, pro Navalného, kdyby směl kandidovat, 1,2 procenta.

Reklama

Doporučované