Hlavní obsah

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Foto: Policie ČR

Demonstrace před ruským velvyslanectvím v Praze.

Reklama

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Článek

Přes sto demonstrantů se dnes sešlo před budovou ruské ambasády v Praze a provolávalo Rusku hanbu. K setkání před ambasádou vyzval předseda hnutí Milion chvilek Benjamin Roll prostřednictvím svého účtu na Twitteru. Příznivců Ruska a odpůrců vyhoštění 18 ruských diplomatů se před ambasádou sešlo krátce po 14. hodině asi deset.

Účastníci protestu s sebou měli transparenty s nápisy jako „Zeman je zrádce“, „Putin je vrah. Nic se nemění“ nebo „Za ohňostroj se platí“. Mnozí s sebou přinesli vlajky Evropské unie. Protest sledovala policie. Demonstrující několikrát vyzvala, aby dodržovali vládní koronavirová nařízení. Řádně nasazenou roušku nebo respirátor neměli zvláště proruští demonstranti. Jednoho člověka policie zajistila, uvedla na Twitteru.

Protestující si před velvyslanectví vzali vlajky Evropské unie nebo NATO. Na místě je policie a těžkooděnci. „Před ruskou ambasádou v Praze dohlížíme na neoznámené shromáždění. Na místě je několik desítek osob s protichůdnými názory, proto dáváme pozor na to, aby mezi nimi nedošlo ke konfliktu. Jedna osoba byla zajištěna pro přestupkové jednání,“ uvedla policie na Twitteru.

Před 16. hodinou se většina lidí shromážděných před ambasádou na náměstí Borise Němcova rozešla.

O důvodném podezření zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích informovali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) veřejnost v sobotu večer.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve stejnou dobu uvedla, že „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní. Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že za vyhoštěním 18 ruských diplomatů z České republiky vidí americký vliv. Považuje to za provokaci.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé, exploze si vyžádaly evakuace obyvatel z okolí. Některá média uvedla, že munice ze skladů měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie. Munici uloženou v dalších skladech pověřené složky z Vrbětic odvezly.

Reklama

Doporučované