Hlavní obsah

Putin je výborný obchodní artikl a jde na odbyt, tvrdí ruští obchodníci

Svět bez obalu: Koberce, trička nebo obrazy s Putinovou tváří jsou v Rusku velice výnosným byznysem.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Koberce, trička, hodinky a spousta dalších suvenýru s Putinovou tváří jsou žádaným artiklem a jdou většinou dobře na odbyt. Ruský prezident prostě táhne a mnoho Rusů si na tom postavilo velice výnosný byznys.

Článek

To dokazuje i příběh jedné kavárny. Putinova tvář pomáhá zvyšovat obrat v „Prezidentské kavárně“, která byla nedávno otevřena v sibiřském městě Krasnojarsk.

Západní lídři jsou v kavárně na toaletě, ale Putin má své čestné místo v jídelně - nad celým jejím prostorem. Spolumajitelka kavárny Světlana Lautmanová studovala ve Spojených státech a říká, že měla z Ameriky dobrý pocit. „Ale obchod je obchod,“ říká Lautmanová.

„Nikdo neví lépe, jak řídit zemi, než taxikáři a holiči. Proč by měli sedět doma a mluvit s televizí. Já jim nabízím místo, kde mohou relaxovat,“ říká spolumajitelka kavárny.

Obchod s pneumatikami v Krasnojarsku se jmenuje také Prezident a jeho hlavní ozdobou je obrovský koberec, na kterém je vyobrazena Putinova tvář. Zajímavostí je, že všechny podobné koberce byly vyrobeny v Číně.

To potvrzuje i majitel servisu: „Číňané mají s Putinem cokoliv. Nabízejí spousty podobných věcí v mnoha různých variantách.“ Jak ještě dodává: „Objednali jsme si koberec s obrazem, jak si Putin obléká kimono. Měl by brzy dorazit.“

Kdy to skončí? Někteří si něco takového nechtějí ani připustit. Putinovo čtvrté prezidentské funkční období skončí v roce 2024. Ruský ústavní soud mezitím schválil změnu ústavy. Vladimir Putin tak může znovu kandidovat a vládnout až do roku 2036. Jeho obličej, který je v Rusku na všem - od dortů až po koberce, tak z obchodů jen tak nezmizí.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované